Csepreg

2016.05.13. 19:25

Higgadtságra és józanságra van szükség Csepregen

Interjút adott lapunknak Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, akit a csütörtöki testületi-ülésről, valamint egy esetleges időközi választás esélyeiről kérdeztünk.

Cseszkó Tamás

- Izgalmas események zajlanak Csepregen, csütörtökön veszélybe került a polgármesteri széke is. Mi volt az oka, hogy megakadályozta a feloszlást?

- A higgadtság és a józanság, melyre most nagyobb szükségünk van, mint valaha. Ráadásul jogilag is aggályos volt Rabi Imre képviselő úr kezdeményezése, ugyanis az SZMSZ-ünk szerint az ilyen indítványokat írásban kell benyújtani részletes indoklással alátámasztva. Az ülésen egyébként kértem, hogy magyarázza el, mi szükség van minderre, ám nem érkezett válasz. Azért is kértem, hogy írásban indokolják az oszlás okait, hogy egyúttal megjelöljék, milyen forrásból fedeznék az időközi választások költségeit, mely becsléseim szerint 2 millió forintba kerülne a városnak. Arról már nem is beszélek, hogy egy megszűnő testület jelentősen gyengíti a város esélyeit. Jelenleg is zajlik az Európai Uniós fejlesztési pályázatok előkészítése, beadási határidők vannak.

- Politikai ellenfelei szerint Ön fél egy időközi választástól, ezért zárta be az ülést.

- Bármikor készen vagyok a megmérettetésre, hiszen tiszta lelkiismerettel állhatok a csepregiek elé. Ráadásul május 26-án újra testületi ülés lesz, ha mindenáron a feloszlás mellett akarnak dönteni, megtehetik, lelkük rajta. Ugyanakkor látszik, feloszlást támogató képviselők részéről az indulatok dominálnak. Most nem a belső feszültségkeltés, hanem az összefogás a és a munka ideje van, hiszen most hirdetik meg azokat a pályázatokat, melyek nagyban meghatározzák városunk jövőjét, az előkészítő munkákat pedig el kell végezni. Aki nem látja, hogy sorsfordító időket élünk, az úgy tesz, mintha a futóversenyen a futó összekötné a saját lábait.

- Rabi Imre viszont azt írja Facebook bejegyzésében, hogy  a bizalmatlanság abból ered, hogy hónapok óta nem hajlandó bizonyítható módon a tudtukra hozni Csepreg Város pénzügyi helyzetét a többször írásban feltett kérdések ellenére sem...

- A város pénzügyi helyzete a testület előtt mindig is nyilvánvaló volt. Ebből is látszik, hogy a velem nem szimpatizáló képviselők mondvacsinált okokat kerestek, csak sajnos az általuk felépített teória ezer sebből vérzik. Hiszen mik a tények? A gazdálkodásunkat mindig is a felelősség jellemezte. Május 3-án volt egy rendkívüli testületi ülés, ahol rendkívüli működési támogatásról döntöttünk az önkormányzat 2016-os költségvetési helyzetére tekintettel. Rabi Imre ezen ülésen egyéb elfoglaltságai miatt nem volt jelen, de a testület határozatképes volt, és a támogatási kérelmet az önkormányzat be is nyújtotta a kormány felé. Döntés nemsokára várható. A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság elnöke az a Rabi Imre volt, aki most az oszlást kezdeményezte. A város összes költségvetéssel kapcsolatos ügye ezen bizottságon keresztül került a testületi ülés elé. Februárban egy testületi ülésen a most oszlást kezdeményező képviselők olyan költségvetési javaslatot terjesztettek be, melyet a város működőképessége szempontjából rendkívül kockázatosnak találtam, ezért egyeztetést kezdeményeztem.

- Így fogadtuk el március elején a város költségvetését a tények ismeretében Ha Rabi Imre ezen tények tudatában is azt állítja, hogy nincs tisztában a város pénzügyi helyzetével, akkor alkalmatlan a feladatra. A 2015-ös évi zárszámadást május 26-án fogja tárgyalni a képviselő-testület, itt adunk számot az egész éves gazdálkodásról. Soha nem volt titkunk, ezután sem lesz, hiszen a választóktól kapott felhatalmazás megköveteli tőlünk a szavahihetőséget. Eddig is válaszoltunk minden kérdésre, ezután is ezt tesszük.

- Ugyanakkor a testület többsége mégis bizalmatlanságról beszél. Mi lehet ennek az oka?

- Nyilván ők mást szerettek volna polgármesternek. Azonban úgy vélem, félre kellene tenni most az egyéni ambíciókat. A zavarkeltést helyett összefogásra van szükség annak érdekében, hogy ki tudjuk használni az előttünk álló lehetőségeket. Az elmúlt másfél évben voltak eredmények a városban. Érkeztek plusz források, amiért rengeteget kellett küzdeni, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy tudjunk egy-egy lépést előre tenni. Persze még rengeteg dolgunk van. Hiszem, hogy ahhoz, hogy Csepreg még jobban tudjon fejlődni, összefogásra van szükség. Olyan emberekre, akiknek valóban a város az első, akik egyéni ambícióikat, érdekeiket háttérbe szorítva felelősségteljes döntéseket hoznak. Jelenleg sajnos több képviselő folyamatosan hátráltatja, akadályozza a fejlesztések megvalósulását. A kialakult helyzet azért is szomorú, mert ismereteim szerint jelen időszakban minden városban félreteszik a politikai csatározásokat, Celldömölktől Sárvárig, Bükön keresztül Vépig mindenhol vállvetve dolgoznak azért, hogy sikerre vigyék a településeket. Olyan időszakban vagyunk, mely nagyban meghatározza nemcsak a saját, de gyermekeink, unokáink sorsát is. Rajtunk múlik, hogy miként élünk a lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!