Csepreg

2014.02.09. 18:05

Jubiláló mesemondók

Csepreg - Huszadik alkalommal rendezte meg a Répce-menti mese-, monda-, és balladamondó versenyét a Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtár.

Varga Krisztina

A csepregi közművelődési, könyvtári szakemberek 1993-tól rendezik meg a mesemondó versenyeket. Az indulás éveiben a fő szempont az akkoriban összegyűjtött Répce-menti történetek megismerése és megismertetése, továbbéltetése volt. A helyi kezdeményezés azóta jócskán túlnőtte a város, de még a kistérség kereteit is. A szervezők partnerre találtak szinte az egész megye nevelési-oktatási intézményeiben. Így érhették el azt, hogy az elmúlt húsz év alatt mintegy ezer fiatal mesemondó vett részt a megmérettetéseken. Mára már a szülők, a nagyszülők is szívügyüknek érzik a versenyt, és aktívan segítik a gyerekek és fiatalok felkészülését. A vetélkedő célja évről évre a magyar, az európai, valamint a tájegységi mese-, monda- és balladakincs megismerése, előadása.

Ebben az évben 34 alsó és felső tagozatos diák vállalkozott a megmérettetésre. Csepregből, Bükről, sőt még Veszprémből is érkeztek.

A kisebb gyermekek többnyire a magyar népmesék köréből válogattak, azon belül is szép számmal a tanulságos állatmesékből, de megjelentek a tanító mesék is az Okos Zsuzsi és A favágó kívánsága című történetekkel. A felső tagozatosoktól már balladát is hallhatott a zsűri és a közönség. Kányádi Sándor A hídépítő balladája vagy a Budai Ilona ballada után nehéz volt megszólalni. A szervezők örömére jó néhányan vállalták az ízes vasi tájszólást előadásuk során.

A verseny második napján, a pénteki fordulón a jutalomkönyveken túl meglepetés ajándékot is kaptak a versenyzők. Haizler Ákosné helyi óvónő, hagyományőrző csepregi kékfestő viseletben a Bora néni megjavul című meséjével, Ziembicki Dóra egyetemi hallgató, a Soltis Lajos Színház színésze pedig egy cigány keservessel lepte meg a közönséget.

Az első korcsoportban, azaz az első és második osztályos versenyzők közül a büki Horváth Regina, valamint a csepregi Kóbor Izabell és és Taródi Tamás érdemelt ki első díjat, Kocsis Benedek, Hajdó Jázmin Róza és Koszorús Bence Levente pedig különdíjjal térhetett haza. A második korcsoportban a csepregi Gyurácz Boglárka végzett az első helyen, őt a büki Tóth Eszter és a csepregi Molnár Tamás követi a sorban. Különdíjat a 3-4. osztályosok kategóriájában Szabó Dániel, Varga Viktória és Horváth Hanna kapott. A harmadik korcsoport győztese a veszprémi Szigetvári Zsófia lett palóc népmesével, a legidősebbek mezőnyében pedig Keresztes Gréta és Lukács Nataniel vitte el a pálmát, mindketten balladát adtak elő.

A verseny szervezői ezúttal feladattal váltak el a diákoktól. Arra kérték őket: a most megélt szép élmények hatásán felbuzdulva mindenki kérdezze meg szüleit, nagyszüleit, hogy ők milyen meséket ismernek, és mire emlékeznek esetleg szövegszerűen is. A hallottakról készítsenek lejegyzéseket, és azokat hozzák el magukkal szeptember utolsó hétvégéjére, amikor mesemondó találkozóra hívják a verseny minden korábbi résztvevőjét, s minden a mese, a monda, a ballada iránt elkötelezett érdeklődőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!