Csepreg

2015.09.20. 14:28

Két egyházmegye, közös lelkész

Szakony - A település központjában két templom magasodik. Simon Réka lelkésznőt a szakonyi evangélikusság történetéről és a gyülekezet életéről kérdeztük.

Tersztyánszky Krisztina

A Szakonyi Evangélikus Egyházközség megalakulása – tudtuk meg – 1789-től kezdődött, amikor a türelmi rendelet nyomán Alsó és Felső-Szakony evangélikussága összefogott, hogy templomot építsen magának. Ám az evangélikusság már közvetlenül a reformáció után megjelent itt a Nádasdy család és Luther Márton Sopront is elérő gondolatai nyomán.

A falu jelenlegi népességében 105-en evangélikusok, tehát mintegy a lakosság negyede. A fennmaradó hányad legnagyobb része elkötelezett római katolikus.

– A katolikus és az evangélikus közösség egymással jó baráti, testvéri kapcsolatot ápol. Közös istentiszteleti alkalmat ünneplünk az ökumenikus imahéten, valamint közös áhítatot és szeretetvendégséget tartunk adventben – adta tudtunkra a lelkésznő. – A Szakonyi Evangélikus Egyházközséghez tartozik még a csepregi fiókegyház, illetve szórványként Egyházasfalu, Gyalóka, Répcevis, Tömörd, Und és Zsira.

Presbiterek bevonulása istentiszteletre 2014. pünkösdjén. (Fotó: Szakonyi Evangélikus Egyházközség)

1981-től Szakony nem tud helyben lakó lelkésznek állást biztosítani, ezért azóta a mindenkori büki lelkész végez helyetteslelkészi szolgálatot a szakonyi evangélikusok között. A büki és a szakonyi evangélikusok élete részben – a közös lelkész szolgálata folytán – összefonódott. A társulás esetleges szándéka ugyanakkor abba a határozott nehézségbe ütközik, hogy míg a Büki Evangélikus Egyházközség a Vasi Evangélikus Egyházmegyéhez tartozik, addig a Szakonyi a Sopronihoz. Ezt a helyzetet ugyanakkor a két gyülekezet igyekszik gyümölcsöző módon is megélni, pl. azáltal, hogy szívesen részt vesznek a másik egyházmegye programjain.

Az egyházközségben sajnálatos módon kevés a gyermek, a fiatal. A hittanosok nagyobb része csepregi. A közöttük végzett hitéleti szolgálat inkább Bükhöz kötődik, ahol részt vesznek nyári játszóházas napokon, egyéb programokon. A hitoktatás az utóbbi tanévekben a csepregi iskolában zajlik. De vannak szakonyi gyermekek a büki iskolában is, ahol szintén részt vesznek a hitoktatásban.

– A Szakonyi Evangélikus Egyházközség jelenleg templomfelújításra készül. Az 1795-ben épült templomot 1993-ban a gyülekezet teljes mértékben renoválta – az akkori szempontok szerint. Ma kitűnik, hogy a torony kívülről kívánja meg a javítási munkákat, ugyanakkor a templombelső aljzata és padjai is teljes felújításra várnak. A belső festés is elvégzésre vár. Jelenleg a támogatásszerző és adománygyűjtő időszakban vagyunk, hogy legkésőbb a jövő év tavaszán elkezdhessük a felújításoknak a legsürgősebb ütemét, amelyre anyagi keretet tudunk teremteni.

Címkék#Szakony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!