Csörötnek

2016.06.19. 07:03

Hogy kerül lófej a halászlébe? - Csörötneken ezt is megtudtuk

16 csapat mutatta meg egymásnak, ki az úr a bográcsok között, végül a Sellők főzték a legfinomabb halászlevet. A bográcsot és a fűszert hozni kellett, másra azonban nem volt gondjuk a csapatoknak Csörötneken.

Budai Dávid

Idén 11. alkalommal gyűltek össze Csörötneken, hogy megfőzzék minden idők legfinomabb halászlevét. Ezúttal 16 csapat mérte össze tudását a Rába partján. Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere elmondta: semmilyen megkötés nincs, egy a lényeg, hogy minden csapat főzzön egy jó halászlét. Ehhez két darab, egyenként másfél kilós pontyot, tányérokat, evőeszközöket és tűzifát adnak. A bográcsot és a fűszereket viszont már minden csapatnak magának kell hoznia, mint ahogyan a győzelemhez segítő titkos receptet is. Ami fél kiló marhahús és egy lófej, mondták viccelődve, az „Elit halakulat" tagjai, akik már öt éve minden évben indulnak a versenyen és tavaly sikerült is nyerniük. Mint elmondták, ők most ugyanazt a halászlét főzik, mint tavaly, nem változtattak a recepten. A paprika viszont ezúttal egyenesen Bajáról érkezett. Megtudtam, halászléjükbe a ponty mellé busa is került, ami egyáltalán nem tilos, hiszen nincs tiltva a saját hal felhasználása.

Fotó: Budai Dávid

Természetesen a foci Eb a nyárköszöntő Rába-party programját is felülírta. A szervezők elintézték, hogy a meccset kivetítőn nézhessék a jól lakott csapattagok és persze a látogatók.

A polgármestertől tudjuk azt is, hogy a halászléfőző versenyt mindig a tanév végéhez igazítják. Mivel idén június 15-e a hét közepére esett, így történhetett, hogy ugyanezen a napon rajtolt a hatodik RábaLapátolás is. Így az evezősök halászléfelhőbe burkolózva készülhettek a 14 órai rajthoz. Ami eredetileg a győztes halászlé kihirdetésének időpontja is lett volna. A kenuk és kajakok azonban jól megférnek a bográcsok mellett, ezért a győztes halászlé kihirdetését fél órával eltolták a szervezők, és inkább a főző csapatok is megnézték a látványos rajtot. Ha csúszással is, de végül csak eljött az igazság pillanata. A legfinomabb halászlevet idén a Sellők főzték, másodikak lettek a Rapsicok, a dobogó legalsó fokára pedig a Tintahalak állhattak. A különdíjat pedig a Kiswire csapata nyerte. Persze mi is belekóstoltunk pár bográcsba, de mi nem tudtunk volna dönteni, hiszen mindegyik éppen olyan volt, mint amilyennek egy igazi halászlének lennie kell: finom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!