Bizalmasan mindenkinek

2018.12.26. 10:15

Így küldjünk láthatatlan, titkos üzenetet mindenki szeme láttára

Bárki nézheti, Facebookon, weboldalon, körlevélben, Messengerben, de csak egy képet lát, míg a címzett előtt feltárul az üzenet tartalma.

Igazán régi, már az ókorban ismert módszer, a szteganográfia mai, digitális változatáról van szó. Újra virágkorát éli az annyira egyszerű, mégis szellemesen titkos megoldás, hogy egy fotóban, netán közismert festményben rejtünk el üzenetet úgy, hogy a beavatatlan csakis a képet látja.

Ki fogna gyanút, hogy a balatoni naplementét ábrázoló, szokásos kép tartalmaz egy, csakis a beavatottak számára látható üzenetet?

Már a játék kedvéért is megéri kipróbálni, még ha igazán nagy titkunk nincs is: például szerelmes üzenetnek megteszi. Ráadásul ingyenes szoftverek állnak rendelkezésre a játékhoz.

Windows-felhasználóknak ajánlott például a QuickStego.

Ugye a milyen szokványos a fenti kép? Semmi különös. De ha letöltjük a QuickStego-t és abban nyitjuk meg,

azonnal kiderül, mennyi minden rejtőzik a képben. Esetünkben egy teljes Shakespeare szonett, mint alább látható.

Természetesen csak az üzenet címzettjének, aki előzetesen szintén telepítette QuickStego-t, neki válik olvashatóvá az elrejtett szöveg. Ha – mint egy kémfilmben – még titkosítani is akarjuk a képben elrejtett infót, akkor már a fejlesztő fizetős szoftverére lesz szükség, a QuickCrypto-ra.

Köznapi használatra bőven elég az ingyenes változat

Hozzá hasonló program a DeepSound, ami audiofájlokba(!) rejt üzenetet, saját titkosítási opciót is tartalmaz, s jelszó is védi, hogy a címzettje férjen hozzá az eldugott információkhoz.

A program könnyen használható Audio Converter Modult is tartalmaz, amivel több hangformátumba mentve (FLAC, MP3, WMA, WAV, APE) rejthetjük az üzenetet.

Természetesen a móka megvalósítható okostelefonokkal is

Így iPhone-ra például Pictograph for iOS néven, ami még nehezen feltörhető, jelszavas védelmet is kínál.

Android okostelefonokra a nagy választékból ajánlott az ingyenes, nyílt forráskódú megoldás, a Guardian Project Pixelknotja. Az applikáció szintén nyújt jelszavas titkosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!