Biológiai óránk védelmében

2019.02.21. 06:45

Jobban fogunk aludni, ha így használjuk a mobilt

Természetesen a legjobb az lenne, ha elalvás előtt egyáltalán nem használnánk táblagépet, kikapcsolnánk időben a mobilt. De ki tudja ezt megállni?

Fotó: Shutterstock

Nem a friss hírektől, vagy az ismerősök Facebook-posztjainak olvasásától fogunk rosszul aludni – bár ez sincs kizárva –, hanem a kijelzők kékes fényű sugárzásától.

Kutatások igazolják, hogy az okostelefon kékes fényének rövid hullámhossza megzavarja a melatonin termelésünket, s megtévesztett biológiai óránk segítsége nélkül nehezebben tudunk elaludni.

Időzítsük az éjszakai fényt!

A két utolsó Android verziójú telefonon már gyárilag adott a kékfényszűrő, ami enyhíti a képernyő kék árnyalatát. A kijelző elsőre ugyan szokatlanul pirosnak vagy borostyánsárgás árnyalatúnak tűnik majd, de ezt hamar meg lehet szokni. Segítségével a szemünk jobban képes alkalmazkodni az éjszakai fényviszonyokhoz.

A szűrőt gyártótól függően némileg eltérő elnevezések (éjszakai fény, kékfényszűrő, szemvédelem) alatt, többnyire a Beállítások/ Éjszakai fény/ Intenzitás menüpontban kapcsolhatjuk be.

Akár ütemezhetjük is, és megadott időponttól kezdve a mobil automatikusan szemkímélő üzemmódba fog váltani.

Régebbi készülékek tulajdonosai a Play Áruházban nagy választékból válogathatnak, hogy telepíthessék a kímélő módot az okostelefonjukra.

Ajánlott többek között a Blue Light Filter – Night Mode, Night Shift, a Night Owl – Screen Dimmer & Night Mode vagy a Twilight szoftver használata.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!