A cél az igazság keresése

2019.03.13. 09:08

Javítani kell az interneten, mondja a web „apukája”

Tim Berners-Lee, a World Wide Web brit feltalálója, a globális információs rendszer születésének 30. évfordulója alkalmából szólalt meg.

Meyrin, 2019. március 12. Sir Tim Berners-Lee brit informatikus, az internet feltalálója a világháló harminc éves évfordulója alkalmából az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN meyrini székhelyén tartott rendezvényen 2019. március 12-én.

Fotó: MTI/EPA/AFP/Fabrice Coffrini

Kedden, az évforduló alkalmából azt mondta, hogy a visszaélések megakadályozása, valamint a személyes adatok és a szólásszabadság védelmének érdekében kell fejleszteni a világhálót.

„Ma már az emberiség 50 százaléka használja ezt a web dolgot”

fogalmazott a brit fizikus és informatikus az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi székhelyén tartott rendezvényen, amelyen kitért a személyes adatok és a szólásszabadság védelmének fontosságára is az MTI tudósítása szerint.


Sir Tim Berners-Lee
Fotó: MTI/EPA/AFP/Fabrice Coffrini

1989 márciusában egy olyan, hipertexten alapuló projektjavaslatot mutatott be munkaadójának a CERN-nél, amely a kutatók közötti világszintű adatcserét egyszerűsítette le. Ötletét támogatta kollégája, Robert Cailliau is, munkája eredményeképpen 1990 karácsonyán Berners-Lee

elkészítette a világ első webszerverét, az info.cern.ch-t.

Az akkor 36 éves kutató 1991. augusztus 6-án

nyilvánossá tette a világ első weboldalát.

Berners-Lee jelenleg is a világháló tökéletesítésén dolgozik Solid nevű projektje keretében, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes mértékben maguk rendelkezzenek saját digitális személyes adataik felett.

Emellett támogatja az ötletét egy globális Web-szerződésnek (Contract for the Web) is, amely útmutatóként szolgál a kormányok, cégek és privát felhasználók számára.

A 63 éves kutató szerint kulcsfontosságú, hogy a világháló „nyílt és szabad” maradjon, garantálva a magánélet védelmét. A közösségi hálót üzemeltető cégeknek meg kellene fékezniük a gyűlöletbeszédet a platformjaikon és megakadályozni, hogy azokat az emberi jogok megsértésére buzdító eszközként használják fel.

Berners-Lee szerint a világháló

már most összehozza az embereket az igazság keresésekor.

A fizikus olyan politikai fórumként látná szívesen a webet, amely az „ésszerű, közösségi döntéshozatalt” segíti elő.

A CERN 1993-ban tette a világhálót közkinccsé, mindenki számára szabadon és ingyen hozzáférhetővé.

Borítóképen Sir Tim Berners-Lee az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN székhelyén. (MTI/EPA/AFP/Fabrice Coffrini)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!