Új őrület terjed a neten

2019.03.27. 06:48

Rosszkedvű? Van az a pénz, amiért megdicsérik

Elvileg akad ingyenes megoldás is, de akkor legalább viszonozni kell a bókokat.

Forrás: Shutterstock

Nagy visszhangot keltett Kínában az egyre népszerűbb új internetes szolgáltatás megjelenése, melyben

a felhasználók fizetség ellenében különféle dicséretekben részesülnek.

A roppant sikeres úgynevezett „hízelgőcsoportok” a Wechat (a Kínában betiltott Facebook Messenger megfelelője, hazánkban is letölthető) alkalmazásban működnek.

A Wechat nagyon száguld, regisztrált felhasználóinak száma 2018-ban meghaladta az egymilliárdot. A bókokra vágyókat egy „hízelgőcsoportban” az elmondottak vagy a felhasználó profiladatai alapján dicséretekkel halmozzák el.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Nem általánosságba vesző, közhelyes mondatokat lehet kapni, hanem a helyzethez képest rendkívül kreatív megnyilvánulásokat.

A bókra vágyó személy például azt írja: „Nem tudok az olvasásra összpontosítani.”

Íme, az ötcsillagos válasz: „Ez azt jelenti, hogy a tudásszinted magasabb, mint a könyveké.”

Vagy a másik jó szóra vágyakozó annyit tesz közzé: „A szobatársam lány.”

Mit lehet erre az egyszerű kijelentésre mondani? Az aranyszájú szakember válasza: „Van szemed a kincsek felfedezésére.”

Elveszettnek érzi magát? Vegyen dicséretet!

Tele az internet a példákkal, esetleírásokkal. Ácsorog emberünk a sorban, legalább egy órát kell várakoznia, annyian vannak előtte – jobb híján belép egy csoportba, s máris belefeledkezhet a dicséretek özönének olvasásába.

Nem igazán olcsó, de úgy látszik, megéri: a Taobao kínai webáruházban a belépési lehetőséget fejenként 50-től 188 jüanig (2000-7800 forint) terjedő összegekért árulják, melynek fejében a csoport tagjai összesen öt percig halmozzák el dicsérettel a belépő tagot, hacsak nem hajlandó felárat fizetni, amivel meghosszabbíthatja a rá szánt időt.

Fotó: Shutterstock

A dicséretek jellege is attól függ, mennyit fizetett valaki – az egyszerűbb, a felhasználó megjelenésére vonatkozó bókoktól az egészen összetett jellemvonásokra utaló elismerést is kaphatnak a megrendelők.

Egyes csoportokban akár ötszázan is onthatják a megerősítő üzeneteket az igénylőknek.

A megszabott idő lejártakor a csoporttagok megköszönik a részvételt a szolgáltatás igénylőjének, majd eltávolítják a csoportból.

Csak nehogy bókfüggővé váljunk, intenek

A jelenség eredetileg egyetemisták által használt chatszobákban alakult ki, majd onnan került át a Wechatre.

Ugyan már hat éve léteznek hasonló csoportok, ezekre csak az utóbbi időben kezdett nagyobb figyelem irányulni.

Lehet úgymond barterben is dicséreteket gyűjteni, de ez egyre nehezebb.

A kínai állami sajtó által idézett szakértők e csoportokkal kapcsolatban arra figyelmeztetnek: tartózkodni kell attól, hogy túlságosan függővé váljunk az ilyenfajta megerősítéstől.

Különösen a fiatalokat igyekeznek óva inteni attól, hogy ilyen szolgáltatások segítségével próbálják meg leküzdeni az őket érő stresszt, és helyette rendszeres testmozgást, illetve társas kikapcsolódást javasolnak.

A pénzért vásárolt dicséretek hosszú távon lelki betegségek kialakulásához vezethetnek,

mondják bölcsen a szakértők.

A „hízelgőcsoportok” népszerűségében állítólag szerepet játszhat, hogy a kínai kultúrában hagyományosan a szerénységet tekintik irányadó erénynek a mindennapi kommunikációban.

Ezért ha valaki dicséretet kap, azt illik visszautasítani vagy legalább azzal tompítani, hogy az ember a másik érdemeit nagyobbra értékeli a sajátjánál.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!