Hivatalos

2019.05.02. 08:00

Eltűnnek a buta, túl kíváncsi játékok a Facebookról

Elsősorban a „megmondom, ki vagy valójában”, „megmutatjuk, melyik történelmi személyiség lehetnél”, „kire hasonlítasz a Trónok harca szereplői közül” jellegű, úgynevezett kvízekről van szó.

Forrás: Shutterstock

Nem az a baj ezekkel, hogy csacsiságok. Éppen ellenkezőleg: a játékok üzemeltetőinek nagyon is hasznosak. Ingyenesen adatokat szolgáltat nekik, aki – a játék kedvéért – válaszolgat azokra a kérdésekre, hogy

Hol születtél?

Mi az anyukád leánykori neve?

Ki volt a legjobb barátod az általános iskolában?

Mi volt a neve az első háziállatodnak?

Mi a TB számod első kilenc számjegye? (feltették már ezt a kérdést is)

Amenniyben saláta lennél, melyik lennél? (Caesar, mi más)

Ha valami ingyen van, te vagy a termék

Látszólag ingyenesek ezek a játékok, mégsem kizárólag a fejlesztők jó szívéből készülnek. A kérdésekre adott válaszokból remek adatbázisokat építenek. Jó esetben pedig nem élnek kifejezetten vissza a kinyert információkkal (lásd Cambridge Analytica), hanem csak egyszerűen kiárusítják a hirdetőknek, vagy más kíváncsi szemeknek.

Például a NameTests, a Facebook egyik legnagyobb kvízplatformja 120 millió ember adatait, köztük a nevüket, születési dátumaikat, személyes fényképeiket és posztjaikat gyűjtögette, míg egy biztonsági kutató lerántotta róluk a leplet.

Vége lesz a visszaéléseknek?

Annyi botrány után, most úgy fest, a Facebook talán rendet akar csinálni. Fejlesztőknek szánt, hivatalos közleményükben hirdették meg, hogy megvédik a személyes adatokat faggatóktól a felhasználókat.

Kicsit nehézkes fogalmazással azt írják, hogy az alkalmazások nem kérhetnek olyan adatokat, amelyek „nem gazdagítják az alkalmazáson belüli, felhasználói élményt”.

Itt olvashatóan közzétették a platformról eltávolítandó API-k listáját. Mától az új alkalmazások, július 30-tól pedig a jelenlegiek már nem férhetnek hozzá ezekhez az API-okhoz.

Mostantól másként lesz?

A korábban jóváhagyott felhasználói jogosultságok lejártnak tekinthetők, ezeket a közösségi oldal visszavonja.

Addig is, talán érdemes ránézni, milyen alkalmazásoknak, játékoknak mire adtunk engedélyt a Facebookon, s kigyomlálni az aggályosakat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!