Tippek-trükkök

2019.05.20. 22:50

Megmutatjuk, hogyan kell tisztítani az okos eszközöket

Akár tönkre is tehetjük a drága tévét vagy a telefont, ha nem megfelelően tisztítjuk.

A por, a kosz jelentősen csökkentheti teljesítményüket, sőt lassan ölő méregként a vesztüket is okozhatja. Arról nem is beszélve, hogy milyen csúnya egy piszkos készülék.

A helytelenül megválasztott tisztítószerek, eszközök, illetve módszerek könnyedén tönkre tehetik a több százezer, vagy millió forintba kerülő terméket – hívja fel a figyelmet az Origo.

A szükséges eszközök

Mikroszálas kendő: Különösen sűrű, tömött hurkokat tartalmazó szövése révén képes magába zárni a szennyeződéseket, illetve a tisztítószereket ahelyett, hogy azokat elkenné a felületen.

Viszonylag egyszerűen tisztítható meleg (hatvan Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű) vízben, vagy akár ki is gőzölhető. Előnye, hogy igen hamar szárad.

Akár az optikai boltokban használható szemüvegtörlő kendőt is használhatjuk.

Ár: 250-1300 forint

Nedves törlőkendő: A gyárilag nedves, esetleg tisztítószerrel már eredetileg átitatott kendő nagyon hasznos lehet – különösen, ha óvatosan alkalmazva a mikroszálassal eltüntethetetlennek tűnő foltokat akarjuk felszámolni.

Ár: 300-1500 forint.

Speciális tisztítószerek: Kaphatók kifejezetten telefonok, notebookok képernyőjéhez, monitorokhoz, televíziókhoz gyártott tisztítószerek, amelyek nem károsítják a kényes felületet. Javallott ezeket használni, még akkor is, ha nem kifejezetten olcsók.

Érdemes a szórófejjel ellátott változatokat keresni, mert ezek sokkal jobban adagolhatók. Bizonyos típusú eszközökhöz jobban beválhat a hab, amely nem folyik, csöpög, és ennél fogva viszonylag könnyen lehet egy-egy elpiszkolódott területen lehet használni.

Ár: 1000-3000 forint.

Van, amit tilos használni: ezeket inkább felejtsük el

Víz: Vízzel tilos bármilyen elektronikai eszközt pucolni. A legkisebb résekbe is befolyva, villámgyorsan képes tönkretenni bármit.

Sűrített levegő: Ezzel gyakran ahelyett, hogy kisöpörnénk a készülékházból, még mélyebbre küldjük a szennyeződéseket. Ami akár azt is eredményezheti, hogy a kosz eltömíti a szellőző járatokat, amely végül a hardverek (processzor, chip, memória, adattároló) megsülésével, megolvadásával járhat.

Súrolópor: Természetesen szóba sem kerülhet olyan szer – súrolópor végképp nem – , amely granulátum állagú, azaz nem folyékony vagy habszerű. Ezek pillanatok alatt képesek végérvényesen tönkretenni az elektronikus eszközök kényes felületét.

Papír törlőkendő, zsebkendő: Ne alkalmazzuk, a papír egyszerűen túl durva az ilyen eszközökhöz, karcos nyomot hagy rajtuk.

A tisztítás menete

Az első és legfontosabb lépés, hogy tökéletesen áramtalanítsuk a tisztítandó eszközt.

Tehát nem pusztán kikapcsolni, vagy alvó állapotba kell helyezni, hanem alkalmasint ki is kihúzni a konnektorból, sőt minden más csatlakoztatott eszközből. Előfordulhat ugyanis, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére nedvesség vagy tisztítószer kerül az eszközbe, és ha emiatt rövidzárlat keletkezik, az pillanatok alatt tönkreteheti, sőt akár fel is gyújthatja az eszközt.

Ezek után finoman fel kell vinni a koszos felületre a gondosan kiválasztott vegyszert (ez kihagyható, ha speciális törlőkendőt használunk), és ezt követően lágy mozdulatokkal eltávolítani a koszt. Ne felejtsük a végén szárazra törölni a felületet, s csak utána kapcsoljuk be újra.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!