Így működik a FaceApp-balhé

2019.07.24. 13:20

Minél nagyobb a botrány, annál jobban megy a szoftver

Hirtelen tele lett vele a világsajtó, hogy egy orosz cég mulattatás címén lopja a fotóinkat, s ki tudja hol, mi mindenre használja fel azokat.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a FaceApp neurális portrékészítési technológia segítségével a fotóinkat milyen viccesen alakítja át.

Az előzmények

Általa lehetővé válik nemet cserélni, fiúból lányt csinálni és viszont, netán az arcunkat megfiatalítani vagy a kívánt mértékben öregíteni, hajszínt változtatni, szakállt és bajuszt ragasztani, mogorva embert megmosolyogtatni és így tovább.

Milliók töltötték le, de nem vették észre, hogy a program telepítésekor az úgynevezett „apróbetűs rész” jóváhagyásával engedélyezik a FaceApp számára, hogy nem csak az átalakított képet, hanem az eredetit is tárolja, bárhol, bármiben felhasználja.

Hogy „minden médiaformátumban és csatornában, később kifejlesztendő alkalmazásban is kompenzáció nélkül” használják az arcát, terjedhet a fotónk hamis igazolványképként, átverős profilként, netán mesterséges intelligenciával kopírozva hirdetésben fog szerepelni. És így tovább.

A balhé kellemetes utóhatásai

Figyelemre méltó azonban, hogy miként reagáltak a felhasználók a botrányra.

Ahogy a Statista alábbi ábrája mutatja, a FaceAppnak elég jól ment a 2017-es megjelenésekor, eldöcögött tavaly, a sajtóvisszhangos leleplezés előtt is, de az igazi sikert és ismertséget pontosan a mostanában megjelent ijesztő cikkek hozták el számára.

Infographic: FaceApp Craze Reaches New Heights | Statista

A Priori Data-tól származó adatok szerint júliusban harmincmillióan töltötték le, s ezzel a teljesítményével az iPhone (kék görbe) és az Android (sárga) letöltési toplistájára került.

Hogy is van ez?

Természetesen (?) nem tudni semmit.

1. Meglehet, hogy az alkalmazás fejlesztője, a Wireless Lab igazat állít, mikor azt nyilatkozza, hogy a FaceApp szerverei a feltöltéstől számított 48 órán belül törlik azokat a fotókat, amelyeket a szoftver már feltöltött. Tehát nincs a cégnek semmilyen rossz szándéka.

2. Talán politikai cirkuszmutatvány szemlélői vagyunk, mert egy hangsúlyozottan orosz céggel könnyű riogatni. Riogatós időket élünk, mivel a Cambridge Analytica rémsége és a közösségi médiába történő gyakori állami beavatkozások után könnyen kapcsoltatják be velünk a riasztócsengőinket.

3. Másrészt – úgy általában – teljesen indokolt figyelmeztetni a felhasználókat, hogy játékos kedvükben átugorva minden biztonsági figyelmeztetést, hányféle apróbetűs műveletre adnak felhasználási engedélyt intim és kevésbé intim adatik korlátlan felhasználásához. Engednek meg interneten olyan belátást a magánéletükbe, amit a való életben sohasem hagynának jóvá.

Egyelőre legalább ennyit lehet találgatni, s csak azt tudni biztosan, hogy a FaceAppnak a statisztikák szerint üzletileg remekül bevált a botrány.

Lehet, hogy ők robbantották ki saját maguk ellen? Innét kezdve akár az összeesküvés-elméletek kedvelőié lehet a terep.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!