Olyan, mint a drón

2019.08.05. 17:38

Egy percig maradt a levegőben a repülő autó (videó)

Ma óriási, drónszerű kocsit mutatott be a japán NEC vállalat. Folyik a viadal, kinek sikerül először a repülő autó terve.

Abiko, 2019. augusztus 5. Az NEC japán információs technológiai vállalat repülõ autója tesztelés közben a Tokió szomszédságában fekvõ Abikóban 2019. augusztus 5-én. A drónra hasonlító jármû a tesztelés során három méteres magasságban lebegett több mint egy percig. A japán kormány támogatja az elképzelést, hogy a 2030-as évekre már széles körben elterjedjenek az ilyen típusú jármûvek. MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Nem annyira öncélú technikai mutatvány a függőlegesen felszállni tudó autó, mint amilyennek elsőre tűnik, mert több előnye lehet a már bevált helikopterezéshez képest. Ez utóbbiak karbantartása szakemberek szerint drága, igen zajosak és képzett pilótákat igényelnek.

Az NEC alábbi videón látható repülő autója négy, valóban a drónokéra emlékeztető légcsavarral emelkedett a levegőbe.

Igaz, az egy perces levegőbe emelkedés nem túl sok, s azt is egy hatalmas, három méter magas ketrecben tartották Tokió külvárosában a biztonság kedvéért. Az AirdrieToday tudósítója csípősen meg is jegyezte, hogy a gép többszöri ellenőrzése és a megjelent újságírók biztonsági sisak viselésére vonatkozó figyelmeztetése hosszabb ideig tartott, mint a repülés.

Mindenesetre a japán kormányzat nagyon támogatja a repülő autók fejlesztését, mondván, hogy

2030-ra be lehetne vezetni a mindennapi használatukat.

Az elképzelések szerint egészen különböző területeken, így katasztrófa sújtotta övezetekben, turista célpontokban is jól lehetne használni a gépeket. A pilóta nélküli kocsikat tervező NEC technológiáit alkalmazzák többek között űrutazásban és kibertechnikában is.

Fotó: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Bőven vannak még leküzdendő technikai korlátok. Meg kell hosszabbítani az akkumulátorok üzemidejét, eloszlatni a biztonsági aggályokat, s létrehozni a megfelelő jogszabályi környezetet.

A NEC tisztviselői szerint

a repülő kocsikat pilóta nélküli repülésekre tervezték,

s a vállalat technológiáját felhasználták más területeken, például az űrutazásban és a kiberbiztonságban.

Hasonló projekteken dolgoznak a világ több táján. Dubai nagy erőkkel dolgozik a saját autóin, az Uber pedig 2020-ra tervezi az első teszteket, s 2023-ra gondolja a kereskedelmi járatok megvalósítását Dallas, Los Angele és Melbourne városában.

A NEC maga nem akar repülőautó-gyártással foglalkozni

A cég reményei szerint az általa kidolgozott technológiát fogják használni 2023-tól ezekben, az első körben teherszállításra használt járművekben.

A vállalat azt tervezi, hogy annak a Cartivator nevű japán startupnak ajánlja fel a technológiát, amellyel tavaly írt alá megállapodást. A több mint 80 másik vállalat, köztük a Panasonic Corp. és a Toyota Motor Corp. támogatását élvező Cartivator 2023-tól akarja üzembe helyezni két férőhelyes repülő autóját, és 2026-ra már tömeggyártást tervez.

A japán kormány a helyi magánszektorral együttműködve igyekszik felvenni a versenyt az olyan globális riválisokkal, mint a Boeing Co., az Airbus S.A.S. és az említett amerikai Uber Technologies Inc.

Borítókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!