Szép-csúnya jövő

2019.08.30. 12:11

Hol beszélget Elon Musk és Jack Ma?

A két dúsgazdag zseni, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat és a Tesla alapítója, valamint az Alibaba online kínai óriáscég alapítója társalgása nyitotta meg a Mesterséges Intelligencia Világkonferenciát Sanghajban.

Chinese business magnate Jack Ma, left, talks with American technology entrepreneur, investor, and engineer Elon Musk, right, during the opening ceremony of 2019 World Intelligence Conference in Shanghai, China, 29 August 2019.

A technológia területén ikonikus figurának számító Ma és Musk többek között a mesterséges intelligencia jövőjéről és a jövőbeli Mars-missziókhoz szükséges oktatásról beszélgetett.

Ma és Musk (Fotó: AFP)

Míg Jack Ma szerint a számítógépek sohasem fogják felülmúlni az emberi tudást, Musk úgy véli, hogy

„az emberek az intelligenciaversenyben” kudarcra vannak ítélve

a számítógépekkel szemben.

Majd táncolhatunk a szabadidőnkben

Ma vitatja a feltételezést, amely szerint a jövőben a mesterséges intelligencia térhódítása miatt megnövekszik a munkanélküliség.

Az elektromosság felfedezése több szabadidőt adott az embereknek, így „el lehet menni táncolni éjszaka”. Hasonlóképpen a mesterséges intelligencia hatékonyabb használatával az embereknek „több idejük lesz arra, hogy élvezzék az emberi létet” – érvelt Ma.

„Szerintem az embereknek hetente három napot, naponta négy órát kellene dolgozniuk.”

„Nem gondolom, hogy akkor sok munkahelyre lesz szükség. Olyan munkahelyek kellenek majd, amelyek boldoggá teszik az embereket és segítenek nekik megtapasztalni az életet és élvezni, hogy emberek” – hangoztatta Ma.

A Kína egyik leggazdagabb emberének számító cégtulajdonos szerint a mesterséges intelligencia alkalmazható lesz olyan munkák esetében is, amelyeket az emberek nem szívesen vállalnak el. A tudományok fejlődése például a várható élettartamot akár 100 év fölé is emelheti, az intelligens robotok pedig átvehetik az idősek ápolásának feladatát.

A Tesla alapítójának pesszimistább a jövőképe

Musk szerint idővel a mesterséges intelligencia értelmetlenné teszi a munkát.

„Valószínűleg az utolsó munkahely feladata a mesterségesintelligencia-szoftverek írása lesz.”

„Majd idővel a mesterséges intelligencia megírja saját szoftverét” – fogalmazott.

Ma kiemelte: elsősorban a mai oktatásért aggódik, amelynek alapjait az iparosodási időszakban teremtették meg. „Meg kell változtatnunk az oktatás módját és a gyerekeinket kreativitásra és konstruktivitásra kell tanítanunk” – mondta.

A csütörtöktől szombatig tartó Világkonferencia a mesterséges intelligenciával operáló globális együttműködések és fejlesztések elősegítését tűzte célul.

Borítókép és illusztráció: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!