Protestálás online

2019.09.11. 16:32

A hongkongi tiltakozás nem utcákon szerveződött, hanem mobilokon

Az aktivisták Airdropot, élő streameket és digitálisan épülő térképeket használtak, hogy a mozgalmat működtessék.

Hongkong, 2019. augusztus 22. Középiskolás diákok mobiltelefonjaikkal világítanak a Hongkongban tartott kormányellenes tüntetésen 2019. augusztus 22-én. MTI/EPA/Roman Pilipej

Mikor júniusban Hongkongban elkezdtek tiltakozni az azóta visszavont kiadatási törvény tervezete miatt, a résztvevők a legnagyobb természetességgel fordultak az online megoldásokhoz, hiszen a régió digitálisan is rendkívül fejlett és nagysebességű internetet kínál.

A legtöbb eseményüket nyilván élőben közvetítették – írja részletes beszámolójában a MIT Technology Review.

Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Így volt ez már az úgynevezett arab tavasz tüntetésein is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. De Hong Kong kidolgozta saját, fejlettebb technikáit is.

A szervezés mindennapi eszköze lett a protestálás megosztása az AirDrop-on (gyors tartalom- és fájlmegosztó az iOS-t futtató készülékek között), a rendőrségi készenlét jelen idejű mutatása térképeken, valamint titkosított csevegőalkalmazások, mint például a Telegram, és a LIHKG, a Reddit használata. Online szavazásokon döntötték el a következő forgalomzavaró flash-mob-ok helyszínét.

Míg közvetítették a tiltakozásukat, a résztvevők gyakran élőben néztek egy másik helyszínen zajló eseményt.

Tiltakozók online térképeket tettek közzé a rendőrök és a tüntetők aktuális helyzetéről, valamint ikonokkal jelezték az elsősegély és pihenő helyeket, ellátó állomásokat.

Mindezt helyszíni önkéntesek állították össze az iPadjükön, és küldték tovább, hogy mások egyesítsék az adatokat az élő közvetítésekből és a televíziós állomásokból származó hírekkel. Például az Orca nevű csapat térképeit becslések szerint egy eseményen mintegy 600 ezer ember töltötte le.

Borítókép és illusztráció: MTI/EPA/Dzson Hon Kju

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!