Kis Mozilla történelem

2019.09.23. 10:08

Felpörgött a Firefox böngésző

A hőskorban a Firefox főkiadásai rendszertelenül és évesnél is ritkább ütemben követték egymást.

A felpörgetett kiadási ütemtervet a Mozilla a Firefox 5 megjelenésével vezette be, közel nyolc évvel ezelőtt. Ebben a rendszerben a sűrűbb kiadások 6 hetente követték egymást, miközben a természetesen ingyenes böngésző három lépcsőn érett stabil verzióvá a Nightly / Aurora / Beta / Stabil útvonalat bejárva.

Ez az ütemterv aztán meglazult 6-8 hetesre az idők folyamán – főleg a karácsonyi szezonban. 2017. április 18-cal kezdődően az Aurora csatorna nem kapott újabb Firefox főverziót, az azt használó felhasználók a Beta verzióra kerültek át – a fejlesztő Mozilla terveinek megfelelően. Maga az Aurora csatorna is hamarosan megszűnt, így az újdonságok 6-8 héttel korábban jutottak el a felhasználókhoz. Az eddig Aurora alapokból építkező fejlesztői változat alapjait ezentúl már a Beta verzióra kerültek át.

Havi rendszerességre vált

A Mozilla bejelentése értelmében ez a kiadási ciklus változik át négyhetes periódusokra, 2020-tól kezdődően. Ezzel a lépéstől a fejlesztőcsapat azt várja, hogy hamarabb juthatnak hozzá a felhasználók az újdonságokhoz.

A nagyobb vállalatoknak szánt, hosszú támogatású verzió, az Extended Support Release 12 havonta kap új főverziót és 3 hónapos átfedés lesz a kiadások között, így elegendő időt biztosítva az áttérésre. A tervezett két következő ESR verzió 2020. júniusában és 2021. júniusában jelennek majd meg.

Kevesebb hiba kerül a felhasználó elé

A fejlesztő szerint ezzel a változtatással rugalmasabb lesz a fejlesztés, az új funkciók hamarabb kerülnek a felhasználók és fejlesztők elé, és törekedni fognak a jó minőségű és stabil kiadásokra. A stratégiai váltás kapcsán létfontosságú lesz a Beta és Developer Edition kiadásokról érkező visszajelzések, azok feldolgozása és javítása, valamint az esetlegesen keletkezett újabb hibák gyors és szakszerű javítása. Napjainkban hetente két béta kiadás jelenik meg a Firefox-ból, de a jövőben a béta kiadások száma növekedni fog, közelítve a Nighty kiadás napi frissítési ütemét.

Továbbra is alkalmazza a Mozilla a Firefoxon belül a funkciók fokozatos terítését. Ezzel a megoldással minimalizálható a problémák terjedése, hiszen a felhasználók kis százalékán kezdődik meg egy-egy funkció bekapcsolása – majd problémamentes időszak után egyre nagyobb százaléknyi felhasználó kapja meg az adott szolgáltatást.

A kiadások pontos ütemezése itt található.

Borítókép: Firefox

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!