Korlátlan net?

2019.09.24. 10:39

Két mobilinternet-díjcsomag miatt figyelmeztették a Telekomot

Internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt augusztusban a hálózatsemlegességi szabályok betartására kötelezték a szolgáltatót.

Forrás: Shutterstock

A „Net Korlátlan” és a „Korlátlan Net” kapcsán lépett fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom Nyrt.-t két mobilinternet-díjcsomagjával kapcsolatban.

A hatóság az MTI-nek küldött közleményében kiemelte: a fogyasztók védelme érdekében rendszeresen ellenőrzik, hogy a szolgáltatók betartják-e a nyílt internet-hozzáférésről szóló szabályokat.

A hálózatsemlegességi szabályok megszegése gyanújával folytatott le hatósági eljárást az NMHH a Telekom „Net Korlátlan” és „Korlátlan Net” és mobilinternet díjcsomagjai miatt. A szolgáltató az előbbi csomagot még tavasszal megszüntette – a már leszerződött ügyfeleinek viszont továbbra is elérhető -, ám azzal egy időben elindította „Korlátlan Net” néven új csomagját, a megszüntetett díjcsomag változatlan feltételeivel – írták.

Más néven – változatlan feltételekkel

A közlemény szerint a csomagok belföldön korlátlan internetezést ígérnek, de biztonsági okokra hivatkozva bizonyos típusú forgalmak használatát a szolgáltató a díjcsomag kínált sebességéhez képest jóval kisebb sebességgel tette lehetővé, ezzel megkülönböztetve az egyes forgalmakat és alkalmazásokat.

Ilyen megkülönböztetett forgalom a P2P (peer-to-peer; olyan hálózaton működő szolgáltatás, ahol a résztvevő felhasználók számítógépei szerverek használata nélkül, egyenrangú kapcsolatban vannak egymással.

Tipikus felhasználási területei közé tartoznak a fájlcserélő hálózatok, de részben így működik például a Skype is) és a VPN (Virtual Private Network; a nyílt interneten virtuálisan létrehozott zárt kapcsolat, titkosított és biztonságos csatorna két vagy több hálózati végpont között).

További problémaként merült fel, hogy a szolgáltató akadályozta a szabad eszközválasztást, ugyanis a két díjcsomaghoz tartozó SIM-kártyákat kizárólag mobiltelefonban engedte használni, tabletben vagy laptopban például már nem – közölte az NMHH.

Nem az első eset

A hatóság augusztus 28-i határozatában kötelezte a szolgáltatót, hogy a díjcsomagokra csak a nyílt internet-hozzáférésről szóló európai uniós (TSM-rendelet) előírásoknak megfelelően alkalmazza a forgalomszabályozást, és tegye lehetővé, hogy előfizetői a SIM-kártyát az általuk szabadon választott végberendezésbe helyezhessék. A szolgáltató fellebbezésében a peer-to-peer forgalomtípusra vonatkozó megállapításokat és kötelezést vitatja.

A hatóság már többször eljárt a hálózatsemlegesség védelmében, korábban a Telekom TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán és a Telenor MyChat és MyMusic csomagjai miatt folytatott le eljárást.

A Magyar Telekom fellebbezett az NMHH döntése ellen

A Magyar Telekom a témában kiadott közleményében kiemelte, hogy a vállalat az NMHH által kifogásolt, P2P típusú forgalmak sebességbeli korlátozását saját hálózatának védelmében és az ügyfelek forgalmának biztosítása érdekében alkalmazza. A korlátozás célja, hogy elősegítse a hálózati kapacitások optimális kihasználását, és biztosítsa, hogy váratlan kiugró forgalom ne rontsa a többi ügyfél számára a szolgáltatásminőséget.

A végberendezésre vonatkozó korlátozást pedig a társaság már korábban törölte az általános szerződési feltételek közül.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!