Digitális jóllét

2019.09.18. 16:17

Segíteni kell a magyar embereket az online készségek átvételében

Miközben a digitális infrastruktúra kiépítésében Magyarország kifejezetten jól teljesít, a magyar lakosság 17 százaléka még sosem használt internetet.

Ezért a jövőben különböző programokkal növelni kell a lakosság digitális kompetenciáját – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Sárváron.

Solymár Károly Balázs, aki előadásával az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) konferenciáját nyitotta meg, hangsúlyozta: a digitális gazdaság súlya ma már óriási Magyarországon,

a GDP 21 százalékát termeli meg ez a szektor,

és a gazdaság minden területén zajlanak olyan fejlesztések, amelyek a digitalizációt tekintik a növekedés egyik legjelentősebb eszközének.

Egyre nagyobb az igény informatikai szakemberek iránt, az idén a legtöbb hallgatót az informatikai szakterületekre vették fel a felsőoktatásban, de jelenleg még 20 ezer informatikus szakember hiányzik a magyar munkaerőpiacról.

Elsőséget kap az informatika

A helyettes államtitkár döntő fontosságúnak nevezte, hogy a következő, 2021-2027-ig szóló európai uniós tervezési ciklusban valóban prioritást élvezzenek az informatikai fejlesztések, ezek jelenthetik ugyanis az egész gazdaság növekedésének a kulcsát.

Aláhúzta, hogy a következő években jelentősen növelni kell a kis- és középvállalkozások digitális kompetenciáit is, mert ezen a területen uniós szinten is jelentős lemaradásban vagyunk.

Százezrek vettek részt továbbképzésen

Előadásában sikeresnek nevezte a Digitális Jólét Programot, amelynek keretében eddig 180 ezer felnőttet ismertettek meg digitális eszközök és az internet használatával, 10 ezer idős ember vett részt a kifejezetten nekik szervezett oktatóprogramokon, országosan felszereltek 1500 úgynevezett „digitális jólét pontot”, ahol civil szervezetek bevonásával évente 50 ezer embert elérve zajlanak ismeretterjesztő képzések.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!