Gyors védelem

2019.10.03. 11:56

Okostelefonos app segít az erőszak áldozatain

Már letölthető az applikáció, amely térképes keresővel és pánikgombbal segíti a bántalmazott embereket.

Az erőszakmentesség világnapján tartott tájékoztatót a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. a cég égisze alatt futó projektekről. A világnapra időzítve indult el Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója blogja a csalad.hu-n. A szakember azt mondta, olyan történeteket, dilemmákat szeretne megosztani, amelyek a közönnyel kapcsolatosak.

Gyors segítséget lehet kapni mobilon

Téglásy Kristóf, a kríziskezelő szolgálatok fejlesztését célul tűző projekt szakmai vezetője arról beszélt: a Kapcsolj egyből! projekt megpróbálja az erőszak áldozatait és a rajtuk segítő szervezeteket is támogatni.

Bejelentette, hogy mától él és letölthető

az innen letölthető mobiltelefonos applikáció, amely térképes keresővel és pánikgombbal segít.

A kereső megmutatja, melyik az a segítő intézmény, amelyik a bántalmazotthoz legközelebb esik. A gyorshívó gomb pedig az aktuális lelkisegély számot, vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) számát hívja. Mindkét szám éjjel-nappal hívható. Az applikációt telefonról és a Kapcsolj egyből! honlapjáról is le lehet tölteni. A kampány arca egyébként Pásztor Anna énekesnő – írja az Origo.

Úgy terjed az erőszak, mint a fertőzés

A Családbarát Ország projekt szakmai vezetője, Wernigg Róbert a kapcsolati erőszak-kutatásuk eredményeiről számolt be. Hangsúlyozta: az erőszak sosem lehet megoldás.

A bántalmazások 10 százaléka fejlett országban történik. Elsősorban fiatalokat érint, 1 halálesetre 20-40 kórházi ápolás esik.

Úgy fogalmazott: az erőszak úgy terjed, mint egy fertőző betegség, átadható rossz minta például a gyermekbántalmazás, a közösségi erőszak, a partnerrel szembeni erőszak. Ám megelőzhető, ha ismertek a kockázati tényezők. Mindezzel kapcsolatban a Családbarát ország projekt kutatásokat végez, képzéseket folytat és hálózatépítésben vesz részt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!