Jobb tudni

2019.11.28. 06:00

Akkor is ellophatják a laptopot, az okoseszközt, ha tökéletesen elrejtjük

Tévedés azt hinni, hogy az autó ülése alá, vagy a csomagtartó mélyére rejtett eszköz biztonságban van.

Forrás: Shutterstock

Sokan pórul jártak már azzal, hogy úgy gondolták, a drága, korszerű készüléket elég lesz még induláskor jó mélyre, a csomagtartó aljába, mondjuk egy bevásárlószatyorba dugni, hiszen kinek jutna eszébe feltörni egy autót, amiben láthatóan nincs semmi értékes.

Sajnos a tolvajok ennél gyakran felkészültebbek: tudják, hogy a laptop, az okostelefon, a kütyü folyamatosan jeleket küld, amit igen könnyen lehet úgymond házilagos módszerrel is azonosítani.

Nem kell nekik véletlenszerűen feltörni a kocsikat,

abban a reményben, hogy hátha van bennük drága laptop, táblagép vagy okostelefon, mert a Bluetooth szkennelésével biztosra mehetnek.

Általában ugyanis a Bluetooth bekapcsolt állapotban van a készülékekben – sokan még a létezéséről sem tudnak, csak aktiválva hagyják – és a készülék által kibocsátott jelekből az arra járó bűnözőknek világosan kiderül, hogy valamilyen értékesebb kütyü lehet elrejtve a kocsiban, érdemes feltörnie.

Hogyan védekezzünk a tolvajok ellen?

Túl kézenfekvő válasz, de igaz: bár kényelmetlen, de egy gyors bevásárlásra is cipeljük magunkkal a készülékeket. Persze akadhat olyan helyzet, amiben valamilyen oknál fogva képtelenek vagyunk magunkkal vinni ezeket. Ha minden kötél szakad, s kinn kell hagyni, akkor legalább időben

- módosítsuk a készülék beállításait és kapcsoljuk ki a Bluetootht. Sajnos gyakori panasz, hogy valamelyik futó alkalmazás felülírja a kézi beállítást és be-, illetve visszakapcsolja a Bluetootht;

- biztonságosabb, ha teljesen kikapcsoljuk a kütyüt, laptopot;

- ha repülőgép-módba tesszük az eszközt, akkor az is felfüggeszti a rádiófrekvenciás jelátvitelt, s újraaktiválásáig nem fog árulkodni a készülék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!