Időben kell beszállni

2020.01.13. 12:12

Meglepő rekordot állítottak fel a magyar domaint regisztrálók

Az elmúlt 5 évben nem volt példa arra, hogy ennyi .hu végződésű domain nevet regisztráljanak.

Forrás: Shutterstock

2019-ben összesen 96 894 sikeres magyar domain regisztráció történt. Ez hatezerhatszázzal több, mint a 2018-as adat, de az előző fél évtized bármelyikével összehasonlítva növekedést tapasztalhattunk.

Talán azt hinnénk, hogy telítődött a piac, azonban a domain (internetes név, cím, jelentését lásd alább) nevek csak tovább szárnyalnak. A növekedést a következő diagram szemlélteti:

Ez havonta átlagosan több mint 8 000 új .hu domain nevet jelent és naponta is átlagosan 270 db új regisztrációt. Amennyiben csak az elmúlt 5 év magyar domain regisztrációit vesszük szemügyre, több mint 460 000 bejegyzés történt – írja a Rackhost.hu.

Viszont ez még csak a magyar tartomány, azaz a .hu végződésű domain nevek, szó sem esett a több száz egyéb, sok esetben sokkal népszerűbb domain végződésről.

A magyar domain tartomány csak igen csekély részét teszi ki a világ domainjeinek.

A diagram néhány tartomány domainjeinek számát veti össze. Látható, hogy például a .com végződésekhez képest elég csekély a magyar domainek aránya, de még így is a TOP 50-ben kapunk helyet a több száz végződést tartalmazó rangsorban.

Hiába a népszerű -.com, .info – és hangzatos – .tech, .travel, .career stb. – végződés, egy magyar vállalkozásnak, vagy magyar közönséget célzó weboldalnak érdemes magyar domaint – is– regisztrálnia. Nem véletlen, hogy közel százezer .hu domain név talál gazdára évente.

Domainek felhasználási lehetőségei

Mégis miért van szükség ennyi domain névre? Mire használhatók? Természetesen az első, ami eszünkbe jut a domain nevekről, az nem más, mint a weboldalkészítés. Hiszen a domainek tulajdonképpen az IP címek szöveges megfelelői, egyediek és ezáltal azonosítják honlapjainkat.

Minden bizonnyal többségük ezt a célt is tölti be. Jelenleg világszerte közel 2 milliárd weboldal működik. Ezek lehetnek céges oldalak, webshopok, üzleti vagy személyes blogok, honlapok. Viszont a weboldalak számánál jóval több aktív domaint tartank nyilván. Mégis mi mást lehet velük kezdeni?

A weboldalakhoz mindenképpen szükség van domain névre, de domaineket akkor is regisztrálhatunk, ha – egyelőre – nem szeretnénk honlapot készíteni. Egyrészt

sokan előre lefoglalják a neveket jövőbeli terveikhez, megálmodott márkanevükhöz vagy egy általuk kitalált kreatív vállalkozás névhez,

hogy mire a megvalósításra kerül sor, biztosan az ő tulajdonunkban legyen a név, nehogy valaki előttük regisztrálja.

Továbbá egyre erősödő trend a személynév domain névként történő regisztrációja – saját név, gyermek neve stb. –, mely a későbbiekben személyes weboldalnak adhat otthont, de ha nincsenek is jelenleg ilyen terveink, legalább már biztosan a mi tulajdonunkat képezi és nem foglalhatja le előttünk valaki más, aki azonos névvel rendelkezik.

Ezenkívül gyakran előfordul, hogy több domain nevet is ugyanazon weboldalra irányítanak, legyen szó ékezetes és ékezet nélküli verzióról, ugyanarról a névről több releváns végződéssel, vagy használhatjuk weboldalunkhoz a márkánk nevét tartalmazó domaint és kulcsszavas verziókat egyaránt. Számtalan lehetőség kínálkozik, hogy bebiztosítsuk magunkat és a domain átirányításoknak köszönhetően biztosan ránk találjanak a potenciális látogatók.

Amennyiben még tovább vizsgáljuk a domainek használhatóságát, biztosak lehetünk benne, hogy a domain piac bizony nagy üzletet is rejt. Számtalan domain név cserél gazdát és hoz a tulajdonosának nagy hasznot az ügylet végén. Egy pár ezer forintért vásárolt domain név akár millió dollárokat is érhet.

2019 legdrágábban eladott domain neve a voice.com volt, mely 30 millió dollárért kelt el.

Természetesen ez nem a magyar piac, de itthon is hallani százezres vagy akár milliós nagyságrendű domain adásvételekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!