Fenyegetésre is használták

2020.02.03. 06:00

Az orosz titkosszolgálat blokkolta a titkosított levelezőt

Annyi biztos, hogy a nemzetbiztonság letiltotta a végpontok közötti titkosítást nyújtó online szolgáltatót.

Forrás: Shutterstock

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közzé tette, hogy január 23-án korlátozta a hozzáférést a Hollandiában bejegyzett Startmail.com szolgáltatóhoz.

A Startmail azóta már egyenesen azzal reklámozza magát a honlapja nyitóoldalán, hogy az FSZB, az orosz hírszerző ügynökség, amely – így fogalmaznak – a KGB utódja letiltotta a levelezőt az Orosz Föderáció területén.

Biztonságos? Nem biztonságos?

A PGP titkosítással működő Startmail használatával az FSZB szerint tavaly novembertől több ezer bombafenyegetést küldtek szét oroszországi bíróságokhoz, iskolákhoz, kórházakhoz, bevásárlóközpontokhoz és más létesítményekhez.

Az intézkedést követően az ismeretlen elkövetők áttértek a Protonmail használatára.

A Protonmail levelező elérhető Android és iPhone készülékekre.

Erről a levelezőről az orosz titkosszolgálat szerint január 24-től hasonló üzeneteket intéztek négy orosz régió bíróságainak, valamint 830 szociális és közlekedési létesítménynek.

Mindegyik fenyegetés hamisnak bizonyult.

Az FSZB arról tájékoztatott, hogy a szolgáltatást tavaly 123 terrorfenyegetés szétküldésére használták fel.

A Protonmail a világ egyik legnagyobb titkosított e-mail szolgáltatója. A levelezőfiókok közötti e-maileket automatikusan védi a végpontok közötti titkosítás, azaz az üzeneteket csak a feladó és a címzett láthatja.

Alapítója, Andy Yen szerint

„az üzenetek titkosításra kerülnek még mielőtt elérnék a szervereinket, azaz még mi sem tudjuk őket elolvasni”.

Közölte, hogy a felhasználók adatai még akkor is biztonságban vannak, ha szervereik sérülnek, hiszen mivel nem tárolják a felhasználók adatait, nincs is mit ellopni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!