Újrahasznosított botrány

2020.02.07. 07:00

Zsarolnak az öt éve feltört társkereső oldal adataival

Emlékezetes az Ashley Madison portál esete. És most a lebukottakból még egyszer kiszedik, amit csak lehet.

Forrás: Ashley Madison

Az Ashley Madison társkereső házasságtörésre vágyakozó partnerek sokaságát ígéri regisztrálóinak, s nyitóoldalán ma is ott van kiemelt jelszava:

Life is short. Have an affair. Vagyis: az élet rövid, lépj félre.

Mint az alábbi borítóképükön látható, a helyzet világos, a modell is jegygyűrűt visel.

Az Ashley Madison nyitóoldala

Az oldal házasságban vagy kapcsolatban élő személyeknek kínál kalandokat szerte a világon, így magyaroknak is. A móka öt éve kínos fordulatot vett, mikor a hűtlen házastársak társkeresőjére regisztrált harminchatmillió ember adatai kikerültek az internetre.

Lebuktak államügyésztől kezdve egy valóságshow keresztény értékeket hirdető sztárjáig sokan, s legalább hárman emiatt menekültek öngyilkosságba.

Azóta az ügy szerencsésen elaludt – legalábbis eddig úgy tűnt. Pedig

ha valakinek a személyes adatait ellopják, az csak a nyitó sortűz:

bármeddig előállhatnak célzott zaklatással és e-mailben érkező váltságdíj-követelésével.

Céges és intézményi e-mail címre jön

A sokat emlegetett, s nagyon is létező Dark Weben az adatok újra forgalomba kerültek, írja a CNBC. Az érintetteket e-mailben fenyegetik, hogy közzéteszik a dokumentumaikat, kivéve, ha ezer dollár körüli összeget, bitcoinban fizetnek – amit sokan meg is tettek.

Mivel gyakran vezető állást betöltők kapják a fenyegető leveleket az intézményi, vagy a céges e-mail címükre, sokan jobbnak tartják, ha inkább fizetnek és hallgatnak.

Ehhez képest a CNBC szerint a fenyegetések mögött gyakran nem áll semmi, a zsarolóknak nincsenek tárgyi bizonyítékaik, a kiszemeltek e-mail címén kívül nincs másuk. A legjobb azonnal, a csatolmányok megnyitása nélkül kukázni a zsaroló levelet – a támadónak esetleg nincs is semmi a kezében.

Ellenőrzés – kis csavarral

Van több weboldal, amelyik segíteni jelentkezik az aggódóknak, hogy szerepelnek-e a társkeresős botrány adatlistáján. Ilyen az Ashley Cynic, amelyre kattintva egy ablakba lehet beírni az e-mail címet, hogy megtudjuk, lebukott-e a gazdája.

Az ilyen szolgáltatások nagy látogatottságról számolnak be. Nem csoda, hogy egy másik ilyen „segítő” oldalról, a trustify.info nevezetűről például még annak idején kiderült, hogy valójában csak rögzíti az érdeklődve beírt e-mail címeket és jó pénzért kiárusította azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!