Nem döntőbírák

2020.06.17. 15:08

Kikapcsolhatóvá tette a politikai hirdetéseket a Facebook

A Facebook tulajdonában lévő Instagramon is lehetővé teszi Zuckerberg a politikai reklámok felfüggesztését.

WASHINGTON, USA - APRIL 11: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee in the Rayburn House Office Building on Capitol Hill April 11, 2018 in Washington, DC. This is the second day of testimony before Congress by Zuckerberg, 33, after it was reported that 87 million Facebook users had their personal information harvested by Cambridge Analytica, a British political consulting firm linked to the Trump campaign.

Forrás: AFP

Fotó: Yasin Ozturk

A hírt Mark Zuckerberg jelentette be. A közösségi óriásvállalat vezérigazgatója közölte, hogy az amerikai felhasználók képesek kikapcsolni a fizetett politikai hirdetéseket az idei elnökválasztásig – persze aki akarja, továbbra is megkapja azokat.

A szolgáltatást mától folyamatosan kapcsolják be a következő hetekben az amerikai felhasználóknak.

Zuckerberg felvetette, hogy a megoldást ősztől Amerikán kívül, más országokban is lehetővé tehetik.

A Facebook és az Instagram lépésével talán azokat a kritikai hangokat akarja Zuckerberg megelőzni, amelyek

visszatérően a választások befolyásolásával vádolják a legnagyobb közösségi portált.

Emlékezetes, hogy múlt hónapban a Twitter Trump elnök két tweetjét félrevezető, hamis információként jelölte meg .

There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 26, 2020

A linkek megnyitásával az olvasó részben a CNN hírtelevízió egyik riportját találta, amely arról szólt, hogy az elnök állításai megalapozatlanok, részben pedig a Twitter rövid jelzéseit a pontatlanságokról.

Trump erre azzal vádolta meg a Jack Dorsey vezette médiavállalatot, hogy beavatkozik a 2020-as elnökválasztási folyamatba.

Majd egy újabb rövid bejegyzésben még hozzáfűzte, hogy a Twitter „teljesen megfojtja a szólásszabadságot”, és ezt ő elnökként „nem fogja megengedni”.

Következő lépésként Donald Trump aláírta a közösségi platformokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról szóló elnöki rendeletet, amely fogalmazása szerint megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, melyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat.

Hamarosan csatlakozott a Twitterhez a Snapchat, s közölte, Discover oldalán nem jeleníti meg Trump fiókját.

Zuckerberg azonban más álláspontot foglal el, mint a másik két óriáscég. Akkor úgy fogalmazott, hogy a közösségi platformoknak „nem szabad az igazság döntőbíráiként fellépniük”, s ezzel lényegében Trump mellé állt.

A Facebook elnök-vezérigazgatója egy interjúban közölte: sem a Facebooknak, sem a Twitternek nem dolga, hogy ellenőrizze a megjelenített tartalmakat, rövid bejegyzéseket.

„Nagyon erősen hiszek abban, hogy a Facebooknak nem szabad mindenben igazságot tennie, mint ahogyan valószínűleg általában a magánvállalatoknak sem dolguk ez, főként a médiacégeknek nem szabad ilyen helyzetbe kerülniük.”

Hangsúlyozta, hogy a Facebook politikája különbözik a Twitterétől. Ezzel azt sugallta, hogy az általa alapított oldal nem avatkozik be, nem moderálja a tartalmakat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!