Tippek-trükkök

2020.07.01. 15:12

Ezek a „segítő” programok tehetik tönkre a számítógépünket

Akad néhány olyan szoftvertípus, amelyik továbbra is velünk él, bár már régen nincs rá szükség.

Forrás: Shutterstock

A rendszeroptimalizáló programok, a reklámblokkolók és a kémprogramvédelmi kiegészítők használata kifejezetten káros lehet a számítógép számára.

Windows 95, Windows XP – ezek az operációs rendszerek már rég eltűntek, de akad pár szoftver, amelyek használatát ezekkel együtt megszoktuk. Ma már azonban több gondot okozhatnak a gépeken, mint amennyi hasznot hoznak – írja a G Data.

Rendszeroptimalizáló programok

Ezeknek a szoftverek azt ígérik, hogy képesek más szoftvereket eltávolítani a gépről; hogy a szükségtelen fájlokat és regisztrációs bejegyzéseket eltávolítják, valamint töredezettségmentesítik a merevlemezt.

A valóságban a mai szoftverek sokszor és rendszeresen frissülnek (különösen egy vírusirtó szoftver). Ezért valószínűtlen, hogy egy harmadik fél által gyártott alkalmazás maradéktalanul és jól el tudna távolítani egy szoftvert a gépekről. A vírusirtó szoftverek esetében minden gyártó saját maga publikál egy eltávolító eszközt, amelynek legfrissebb változatával eltávolítható a program. Ez a G Data esetében a G Data AV-Cleaner.

Az ideiglenes fájlok és szükségtelen regisztrációs kulcsok külső fél által történő eltávolítása szintén problémákat okozhat. Egy népszerű rendszeroptimalizó program például eltávolíthatja az alábbi fájlokat:

C:UsersrootAppDataLocalTempGDATA_Online_Updateupdateactioninstaller_88_2.exe

C:UsersrootAppDataLocalTempGDATA_Online_Updateupdateactioninstaller_88_2.xml

C:UsersrootAppDataLocalTempGDATA_Online_UpdateUpdatePGMUpdateGUI.exe

Ezek a fájlok szükségesek a G Data működéséhez, és azért felelnek, hogy a szoftver a vírusszignatúrák mellett le tudja tölteni a fontos programfrissítéseket is. Ha a rendszeroptimalizáló törli ezeket, az működési problémákhoz vezethet.

A Magyarországon is népszerű CCleaner szoftver tulajdonosa a szintén vírusirtó szoftvereket gyártó Avast – a sajátos összefüggés értékelését az olvasóra bízzuk.

Végül a töredezettségmentesítő szoftverek használata problémát okozhat az SSD meghajtók esetében, egyébként maga a funkció régóta a Windows integrált részét képezi.

Reklámblokkolók

A reklámblokkoló programokkal kapcsolatos általános probléma, hogy ezek adatokat gyűjthetnek a meglátogatott weboldalakról, és ezeket összeköthetik a felhasználó IP címével, email címével.

Néha ezek a programok zavarják a kormányzati és banki weboldalak működését is, amelyeken pop-up ablakok nyílnak meg.

Végül általánosságban a mai webes technológia mellett általában integrált reklámokat jelenítenek meg az weboldalak, nem pedig pop-up ablakokat. Reklámblokkoló programra csak akkor lehet szükség, ha rendszeresen látogat olyan oldalakat, ahol nagy mennyiségű pop-up ablak nyílik meg.

Ráadásul már maguk a böngészők – Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge – is tudják blokkolni az előugró ablakokat.

Kémprogramvédők

A 2000-es évek elején, amikor megjelentek az első kémprogramok, megjelentek azok a kiegészítők is, amelyek védelmet ígértek ezek ellen. Sok ezek közül csak néhány adott kémprogramot tudott eltávolítani, de mivel ingyenesek voltak, hamar népszerűek lettek.

A vírusvédelmi technológia azóta rengeteget fejlődött. Egy mai vírusirtó program a kártevők minden típusa ellen védelmet nyújt, beleértve a kémprogramokat, zsarolóvírusokat, trójaiakat, de a potenciálisan kéretlen programokat (pup) is. Ehhez a vírusirtó mélyen beépül az operációs rendszerbe, és komplex módon felügyeli a folyamatokat.

Minden külső kiegészítő védelmi alkalmazás zavarhatja a vírusirtó szoftver működését, és kritikus esetben ez oda vezethet, hogy a telepítés után az operációs rendszer nem töltődik be, és csökkentett módban kell elvégezni a szoftverek eltávolítását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!