Ország-világ

2020.08.12. 19:10

Nagyon japán: munkába állt DeliRo, a házhozszállító robot

Pislog, beszél a négy keréken guruló okoska: senki sem nézi majd gyilkos robotnak egy zord jövőben.

Tokió, 2020. augusztus 12. DeliRo, a házhozszállító robot próbaüzeme Tokióban 2020. augusztus 12-én. A ZMP japán robottechnikai vállalat által kifejlesztett gép az interneten leadott rendelések alapján képes egy élelmiszerboltból a vásárlóhoz szállítani az árut, amelyet célba érkezése után okostelefon alkalmazásával a dobozából lehet kivenni. DeliRo a beléépített kamerák és lézeres érzékelõk segítségével tud közlekedni óránként 6 kilométeres sebességgel

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Majama Kimimasza

Már csak azért sem, mert a jövő itt van: DeliRo – Delivery Robot – próbaüzeme már ma, augusztus 12-én megkezdődött Tokióban.

A ZMP japán robottechnikai vállalat által kifejlesztett gép az interneten leadott rendelések alapján képes egy élelmiszerboltból egészen a vásárlóhoz kiszállítani az árut. Mikor célba ér, okostelefonos alkalmazásával, QR-kóddal tudja magát azonosítani a vevő, s kiveheti a dobozából.

DeliRo beépített kamerái és lézeres érzékelői segítségével autonóm vezetési technikával tud közlekedni óránként legfeljebb 6 kilométeres sebességgel.

Van egy, négy és nyolcdobozos változata, hogy alkalmazkodjon a különféle mennyiségű megrendelésekhez: legfeljebb 50 kilót tud szállítani. A próbaüzemnek a Keio Egyetem campusa adott otthont.

A robotka a ZMP által fejlesztett autonóm szoftverrel tájékozódik és közlekedik: környezetét 360 fokban „látja” kameráival és lézeres érzékelőivel.

A ZMP célja messze túlmutat a házhoz szállításon: DeliRo csak az első lépés – írják –, hogy „a társadalomban robotok és emberek egymás mellett éljenek”.

Borítóképünkön DeliRo, a barátságos ételszállító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!