Hajrá magyarok!

2020.08.27. 15:33

Zajlik az első online sakkolimpa, hazánk már a negyeddöntőig jutott

Ehhez a németeket kellett legyőznie a mieinknek.

Forrás: Shutterstock

A nemzetközi szövetség (FIDE) csütörtöki hírlevele szerint

a magyarok valószínűleg minden idők legszorosabb győzelmét aratták a sakkolimpiák történetében,

ugyanis a továbbjutást eldöntő úgynevezett armegeddon partiban lejárt Dennis Wagner ideje, miközben Bánusz Tamásnak is már csak 0.3 másodperc állt az óráján.

A rendhagyó sakkolimpiát, amelyet azért írtak ki, mivel az idei, moszkvai viadalt 2021-re kellett halasztani, különleges szabályokkal rendezik. A csapatokat négy helyett hat játékos, három-három férfi és nő alkotja. A válogatottak csoportküzdelmekkel kezdtek, az elsők rögtön a negyeddöntőbe jutottak, míg a másodikok a harmadikokkal keresztbe játszottak a nyolc közé jutásért.

A magyarok tízcsapatos csoportjukból másodikként léptek tovább Azerbajdzsán mögött. A németek elleni dupla fordulós párharc első felvonásában Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Papp Petra, Gara Tícia, Kozák Ádám és Demeter Dorina a világos bábukat vezetve 3,5 pontot gyűjtött, majd Erdős, Bánusz, Hoang Thanh Trang, Papp, Kozák, Gaál Zsóka sötéttel éppen fordított eredményt ért el, azaz a németek nyertek 3,5-2,5-re. Ezért a párharc az armageddon partiban dőlt el, amelyben a világos bábukat vezető Bánusznak öt, míg ellenfelének négy perc gondolkodási ideje volt, viszont a sötétnek a döntetlen is elég lett volna a győzelemhez.

A pénteki negyeddöntőben Oroszország lesz a magyarok ellenfele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!