Digitálisan védve

2020.10.29. 18:00

Az űrből adja le a szavazatát a NASA asztronautája, Kate Rubins

Az amerikaiak nem csak a Föld bármely pontjáról szavazhatnak, hanem az egész naprendszerből. Ami a gyakorlatban egyelőre még a Nemzetközi Űrállomást jelenti.

Forrás: NASA

Képünkön a NASA űrhajósa, Kate Rubins mutat a Nemzetközi Űrállomás „szavazófülkéjére”. Rubins 2016-ban már egyszer voksolt a világűrből.

From the International Space Station: I voted today

 

— NASA Astronauts (@NASA_Astronauts) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 22, 2020

Az űrben szavazni 1997 óta lehet, mikor törvényre emelték a lehetőséget. Azóta már a NASA számos űrhajósa a Föld körüli pályájáról gyakorolja a polgári kötelességét.

Az amerikaiak a világ minden tájáról gyakorolják szavazati jogukat, így a novemberi elnökválasztáson néhány „szavazólap” a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén élő és dolgozó NASA űrhajósoknak is jut.

Hogyan szavaznak az űrből?

A szavazás hasonlóképpen zajlik, mint más az Államok területétől távol tartózkodó személyek esetében. Mivel az asztronauták kiképzésre Houstonba költöznek, a legtöbben a texasi lakosként szavaznak, de módjukban áll eredeti címüknek megfelelő államból is voksolni.

Először digitális próbapéldányt küldenek, majd tesztelik, hogy képesek-e az állomáson kitölteni és visszaküldeni a hivatalnak. Sikeres teszt után kapják a biztonságos, védett elektronikus szavazólapot.

A leadott voks e-mailben megy el, s csak az illetékes jegyző rendelkezik megfelelő jelszóval, hogy „felnyithassa”.

A tervek szerint a NASA 2024-ben küld űrhajósokat a Marsra: a szavazati jogukkal a jövendő telepesei is élhetnek majd, függetlenül attól, hogy a naprendszer melyik részén tartózkodnak.

Borítóképünkön Kate Rubins

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!