Hazai fejlesztés

2020.11.24. 11:50

Elsőként továbbított 5G-n röntgenfelvételt egy győri diák

A leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú, ezért fontos a ma bejelentett egészségügyi fejlesztés.

Nem csak a járvány nehéz körülményei között kiemelkedő jelentőségű Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem végzős hallgatójának fejlesztése. A fiatal mérnök technológiai fejlesztése valódi problémára adott valódi megoldás – hangzott el az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online tájékoztatóján.

Varga Róbert fejlesztése hazánkban elsőként lehetővé teszi nagyfelbontású röntgenfelvétel továbbítását 5G hálózaton keresztül.

Eddig a kórházakon kívül, távol készített röntgenfelvételeket helyben tárolták, majd valamilyen hagyományos módon eljuttatták a felvételt. Most lehetővé vált

5G-n azonnal, késleltetés nélkül továbbítani a röntgenfelvételt a kórházakba.

Technikailag lehetséges más, képalkotó eszközzel készített anyagot, például távultrahangot, akár a mentőautóban elhelyezett röntgenkészülék felvételét is késlekedés nélkül eljuttatni.

Most mutatták be a nyilvánosságnak

„A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón, például pendrive-on viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig. Az újgenerációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet.” – árulta el Varga Róbert, az ötletgazda.

Jobbról a fiatal fejlesztő a bemutatón

Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy úgynevezett PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkezzenek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos.

A projektjével egyébként TDK-t is nyert hallgató mindezt az Innomed Medical Zrt. eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette és mutatta be a nyilvánosság előtt.

„Az foglalkoztat, hogyan lehetne segíteni a kórházak, az orvosok és a betegek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az 5G technológia megjelenésével e lehetőségek tárháza kibővül. Inkább az adat utazzon, mintsem az orvos!” – mondta Varga Róbert.

Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt elnöke arról beszélt, hogy „mind a mobilitása, mind az egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető.

Ez az eszköz egyébként egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amivel

egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodpercet vesz igénybe.

Az 5G technológiának a szerepe pedig a felvételkészítés során keletkező, nagyméretű adatmennyiségnek a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg. Ebben a projektben talált egymásra Varga Róbert a Vodafone Magyarország Zrt-vel és az Innomed Medical Zrt-vel. Mindhárman érdekeltek vagyunk a sikeres megvalósításban.”

Hasznunkra lehet az újgenerációs megoldás

A Vodafone Magyarország a kezdetek óta élen jár az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésében: a vállalat a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően.

2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción, ezzel pedig megkezdődhetett a szolgáltató 5G hálózatának szigetszerű kiépítése, idén októberben pedig bejelentették, hogy közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t, melynek eredményeképp a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás az ügyfelek számára. A szolgáltató célja, hogy az újgenerációs hálózatot földrajzilag minél szélesebb körben elérhetővé tegye annak érdekében, hogy az maximálisan kiszolgálja a társadalom érdekeit.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!