Nézze csak!

2020.11.16. 12:09

Megint van potyautas az amerikai űrhajó fedélzetén

Mint az éles szemű olvasók felfedezhetik, az előző, májusi küldetéshez hasonlóan most is akadt valaki, aki nem szerepel az utaslistán.

Hawthorne, 2020. november 16. A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat és a NASA által 2020. szeptember 24-én közreadott képen a Crew-1 küldetés tagjai balról jobbra: az amerikai Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins és a japán Nogucsi Szoicsi (b-j) a SpaceX székhelyén, a kaliforniai Hawthorne-ban. Az ûrhajósok november 16-án útnak indultak a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajójával a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra. MTI/AP/SpaceX/NASA/SpaceX

Forrás: MTI / AP / NASA / SpaceX

Fotó: SpaceX

Mégpedig Yoda, az oly sokáig visszavonultan élő Jedi mester, aki a súlytalanság állapotában himbálódzik a fülkében.

Yes, that's Baby Yoda floating through space aboard the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SpaceX #Crew1 mission pic.twitter.com/UmW5pV4ylX

Mint írtuk, elindította első üzemszerű űrmisszióját vasárnap éjjel Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága, négy asztronautát küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az először fél évvel ezelőtt kipróbált Crew Dragon űrhajójában.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cape Canaveral-i űrközpontjából közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor elindított űrhajó startját élőben közvetítették.

A Crew Dragont magasba emelő és

többször felhasználható Falcon 9-es rakéta első fokozata egypercnyi repülés után a terveknek megfelelően levált és visszatért egy úszó platformra az Atlanti-óceánon.

Az űrhajó – fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal – előreláthatólag 27 órányi repülés után dokkol a Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Maga Elon Musk nem volt jelen az indításnál, mert koronavírus-fertőzés gyanúja miatt karanténban van, de követte az eseményt, és elégedettségét szintén a Twitteren jelezte.

A SpaceX új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, s a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

Borítóképünkön a Crew-1 küldetés asztronautái

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!