Okosodó gazdaság

2020.12.07. 09:36

Az 5G több mint 800 milliárd forinttal fűtheti a magyar GDP-t

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz a technológia, amivel jelentősen támogatja a koronavírus-válság utáni újjáépítést is.

Forrás: Shutterstock

Az Analysys Mason kutatócégnek az Ericsson megrendelésére készült kutatása alapján az okos vidék területcsoporton belül 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható.

Mindez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd,

illetve a kötött vezeték nélküli internet-hozzáférés (FWA) terjedéséből, hiszen az 5G révén költség- és energiahatékonyan építhető ki széles sávú internet-hozzáférés a félreesőbb vidéki területeken is.

Az okos ipar területén a tanulmány szerint 154,1 milliárd forintos befektetéssel 416,5 milliárd forintos megtérülés érhető el.

A felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően okos gyárakká alakulnak az üzemek, az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban.

Intelligens megoldásokat szállít

Az okos város területen az elemzés 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket prognosztizál, amiben a területen belül a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldások, vagy épp az 5G hálózatokkal ellátott okos stadionok, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valóság (VR és AR) játszhat fontos szerepet.

A negyedik terület, az okos közszolgáltatás 38,2 milliárd forintos haszonnal kecsegtet, amelyet főképp az új szintre lépő egészségügy, azaz a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika termelhet ki.

Európa egésze számára a négy főbb terület összesen 161 milliárd euró hasznot hozhat 23 milliárd eurós befektetéssel.

Az 5G technológiai fejlesztések terén az Ericsson az egyik legjelentősebb szereplő; a svéd hátterű vállalat budapesti kutató-fejlesztő központja az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!