Járvány

2020.12.12. 15:00

Miért ne konzultálhatnánk az orvosunkkal online?

A nemrég indult DokiApp – az online orvoslás Ubere – épp erre kínál megoldást.

Forrás: Shutterstock

A DokiAppnak köszönhetően ma már nemcsak az online áruházak termékei között böngészhetünk otthonunkban, hanem videótelefonon keresztül, várakozás nélkül konzultálhatunk orvosokkal és pszichológusokkal időtől és helytől függetlenül.

A szolgáltatás okostelefonról és számítógépről is elérhető,

így egy betegség vagy panasz jelentkezésekor akár néhány percen belül valódi szakembert kérdezhetünk a problémánkról.

Az online egészségügyi megoldások – vagyis a telemedicina – piaca évről évre növekszik, a koronavírus kirobbanásával pedig exponenciálisan megnőtt az igény az ilyen típusú megoldások használatára. A jelenlegi tendenciák alapján a szakemberek azt jósolják, hogy 2030-ra az egészségügyi szolgáltatások 50 százaléka az online térbe fog átterelődni, ami hatalmas áttörést fog hozni az orvos-beteg konzultációkról alkotott eddigi képünkben.

A DokiApp nemcsak fizikai panaszok esetén nyújt segítséget: az applikáción belül pszichológusokkal is van lehetőség konzultálni, így a mentális egészség megőrzésével kapcsolatban is kérhetünk támogatást ebben a nehéz, korlátozásokkal teli időszakban.

A jelen helyzet a háziorvosok, pszichológusok elérhetőségét is nagyban megnehezíti, a szakemberek leterheltek, sok esetben nehéz akár csak telefonon is egyeztetni velük. A DokiApp erre a problémára nyújt megoldást: lehetőséget biztosít az orvos-beteg konzultációra – mindezt

kiberbiztonsági szempontokat figyelembe véve.

Kifejezetten egészségügyi konzultációra lett tervezve: az applikációban vagy a szolgáltatás weboldalán kiválasztható, hogy orvossal vagy pszichológussal szeretnénk beszélni, majd az előre felsorolt általános panaszokból kiválaszthatjuk a ránk illőket, emellett pedig szövegesen kifejtve, képpel kiegészítve is megoszthatjuk a problémánkat.

Ezt követően néhány percen belül felkeresi a pácienst az orvos vagy pszichológus, aki kérdések és kamerakép segítségével feltérképezi az állapotot, majd a konzultációt követően írásban foglalja össze a véleményét és a tanácsait a beteg számára.

Nem kell előre időpontot foglalni, vagy napokat várni a szakorvosi véleményre,

a rendszer sajátossága, hogy azonnal (on demand) összeköti a platformon elérhető orvosokat, pszichológusokat a várakozó betegekkel. A DokiAppon egy 10-15 perces orvosi konzultáció ára 5 ezer forint, a 20-30 perces pszichológiai konzultáció pedig 6 ezer forintba kerül.

A DokiApp a Vodafone Magyarország Alapítvány által életre hívott Vodafone Digitális Díj egyik kategóriájának fődíjasa lett. A Vodafone Digitális Díj keretében olyan innovatív digitális megoldásokat keresett a Vodafone Alapítvány, amelyek a teljes társadalom javát szolgálják, illetve a digitális eszközök használata révén megkönnyítik mindennapjainkat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!