Huawei fejlesztés

2021.01.26. 09:34

Intelligens hibaérzékelővel ellátott napelemes inverterek

A legújabb megoldás megakadályozza a napelemes rendszerekben keletkező tüzeket.

Forrás: Huawei

Már lakossági felhasználók számára is elérhetők a Huawei Technologies új intelligens hibavédelemmel ellátott napelemes inverterei. A vállalat lakossági napelemes rendszerekben használható új termékét olyan fejlett érzékkelőkkel és gyorsleállítási technológiával szerelték fel, amellyel megelőzhetők az ívzárlati hibák és ezáltal kiküszöbölhetők a napelemes rendszerekben bekövetkező tűzesetek.

Magyarországon egyre inkább elterjedőben van a napenergia hasznosítása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. A hivatal tájékoztatása szerint természetes személyek 14 448 napelemes háztartási méretű kiserőművet telepítettek 2019-ben, összesen 93 megawatt (MW) beépített teljesítménnyel, míg a vállalkozások, önkormányzatok, intézmények 2458 napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 35,5 MW beépített teljesítménnyel. A teljes hazai napenergia termelő kapacitás már 2018-ban megközelítette a 800 MW-ot, vagyis ha ebben az ütemben folytatódnak a telepítések, jó eséllyel teljesülhet a 2022-re kitűzött 3000 MW-os célszám.

Még biztonságosabb napelemes rendszerek

A Huawei Technologies az egyre terjedő technológiát igyekszik még biztonságosabbá tenni legújabb fejlesztésével. Kiemelten fontos, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő napelemek biztonságosan, anyagi kár és személyi sérülések okozása nélkül működjenek. Elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot.

Noha egyáltalán nem gyakori, hogy egy napelemes rendszer tüzet okozzon, akár egyetlen ilyen baleset is aggasztó lehet.

Kutatások igazolják, hogy a napelemmel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, forrásuk többnyire kivitelezési hiba. Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszer minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készüljön el, hisz a nem kívánatos tűz nem csak anyagi kárt okozhat, hanem emberéleteket is veszélyeztethet.

A napelemes rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő, vagy sérült szigetelőanyagok, hibás vezetékek okozhatják. Az egyes gyártók által forgalmazott csomagokban a rendszer működésének beállítása hagyományosan főként emberi tapasztalatokon alapul, vagyis a technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani.

Intelligens ívzárlati hibajelző

A Huawei ezen hibák megoldására fejlesztette ki az AI BOOST AFCI intelligens ívérzékelő megoldást. Ez a Huawei technológiai tapasztalataira támaszkodva, a mesterséges intelligenciának köszönhetően hatékonyan alkalmazkodik és képes azonosítani az ívjellemzőket különböző helyzetekben.

A kínai tanúsító hatóságok 2020 februárja és májusa között végzett vizsgálata alapján a Huawei által használt AFCI technológia megfelel az alkalmazási követelményeknek és a műszaki elveknek. A vállalat így olyan ívérzékelőt és gyors leállítási technológiát kínál, amelyek felhasználhatók az ívveszélyek hatékony megelőzésére a tetőtéri napelem rendszerben, összetett környezetben. Valamint a nagy pontosságú érzékelést szélesebb körben valósítják meg, akár 200 méteres kábelhossz esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!