Hivatalos figyelmeztetés

2021.01.25. 11:37

Óva int az Apple: ne tartsuk közel az új iPhone-t a pacemakerhez

A MagSafe és a MagSafe Duo töltő mágnesei ugyanis zavart okozhatnak az orvosi implantátumok működésében. Akár le is állhatnak.

Forrás: Shutterstock

Még január elején a Heart Rhythm Journal orvosi szaklap jelezte, hogy mágneses interferenciájuk miatt

az iPhone 12 modellek veszélyesek lehetnek a beültethető orvostechnikai eszközökre.

Michigani orvosok közlése szerint az iPhone 12-es telefon leállíthatja a beteg beültetett szívritmus-szabályozóját.

Fotó: Heart Rhythm Journal

Ez csak részben újdonság, az iPhone 12 modellek októberi piacra dobása után az Apple elismerte, hogy a készülékek elektromágneses interferenciát okozhatnak olyan orvostechnikai eszközökben, mint a pacemakerek és a defibrillátorok, de a vállalat most további információkat osztott meg hivatalos dokumentumában.

Az Apple láthatóan egyértelműen világossá akarja tenni, hogy a mágnesek és az életmentő orvostechnikai eszközök nem kerülhetnek egymás közelébe: a MacRumors felhívja a figyelmet, hogy az Apple nemrégiben frissített támogatási dokumentuma (magyar nyelven rövid utalás a dokumentum második felében) arra figyelmeztet, hogy az iPhone 12-es mobilokat és a MagSafe kiegészítőket ne tartsuk túl közel a pacemakerekhez, defibrillátorokhoz és más implantátumokhoz.

Használatukkor legalább 15, vezeték nélküli töltésnél legalább 30 centi távolságra kell tartani ezeket az implantátumtól.

Valószínűleg nincs gond, ha valaki az az iPhone-ját a nadrágzsebében tartja, de aggályos, ha kabát- vagy ingzsebben tartja, vagy ágyon, kanapén a mellkasára fektetve társalog a segítségükkel.

Az Apple szerint bár mindegyik iPhone 12-es modell több mágnest tartalmaz, mint a korábbi okostelefonjaik, „várhatóan nem jelentenek nagyobb mágneses interferencia veszélyt az orvostechnikai eszközökre, mint a korábbi iPhone készülékek”.

A szaklapok azt tanácsolják, pontos útmutatásért érdemes az érintetteknek a kezelőorvosukhoz fordulniuk.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!