Békét akar

2021.02.09. 14:28

A Huawei vezérigazgatója Biden elnökkel akar beszélni

Azt már most kijelentette Zsen Cseng-fej, hogy nem fogja eladni az okostelefonos üzletágát.

Huawei founder and CEO Ren Zhengfei speaks during a press briefing in Taiyuan, in China's northern Shanxi province on February 9, 2021.

Forrás: AFP

Fotó: Jessica Yang

Zsen Cseng-fej, a Huawei alapítója és vezérigazgatója az Egyesült Államok és a kínai technológiai óriás közötti kapcsolatok helyreállítását szorgalmazza. Most több mint egy éve először szólalt meg, és közölte, hogy telefonon beszélne Biden elnökkel, mert reménykedik az új adminisztráció „nyitott politikájában”.

A Huawei vezérének nyilatkozatát a CNBC, a Yahoo és a South China Morning Post közölte.

„Az Egyesült Államok is gazdasági növekedést akar, és Kína is.”

„Ha a Huawei termelési kapacitása bővülne, az több lehetőséget kínálna az amerikai vállalatoknak is” – folytatta Ren. – „Úgy gondolom, ez kölcsönösen előnyös lenne. (…) Még mindig reméljük, hogy nagy mennyiségű amerikai alkatrészt és berendezést tudunk vásárolni, hogy mindannyian profitálhassunk Kína növekedéséből.”

Ma a Huawei nem tud üzletelni amerikai vállalatokkal, mert a Trump-adminisztráció nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva feketelistára tette. Ebből következik többek között az is, hogy a gyártó nem kapja meg a Google operációs rendszer licencét, ami rendkívül súlyosan hátráltatja a Kínán kívüli okostelefon-értékesítést.

Ezért adta el a cég Honor leányvállalatát, de Zsen Cseng-fej visszautasította a pletykákat, miszerint a Huawei meg fog szabadulni saját okostelefonos üzletágától is.

A vezérigazgató az iPhone 12-t „a világ legjobb okostelefonjának” nevezte.

„A prémium ügyfelek Európában szeretik az iPhone-t” – mondta. – „És ezek a telefonok remekül működnek az általunk épített európai hálózatokon (...).”

Borítóképünkön Zsen Cseng-fej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!