Hosszú távon építkeznek

2021.04.29. 09:50

Leendő állandó űrállomásának főmodulját lőtte fel Kína

Kína csütörtökön fellőtte a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia.

Forrás: Shutterstock

A modult egy Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta vitte fel a vencsangi űrközpontból, amely Hainan szigetén található.

Liftoff China’s Long March 5B rocket with the Tianhe module, beginning assembly of a Chinese space station in low Earth orbit. https://t.co/8DhRzsKEBj pic.twitter.com/pxBX8D5bog

— Spaceflight Now (@SpaceflightNow) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 29, 2021

Ez egy újabb nagy lépés az ország űrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentős eredményt értek el.

Az állandó űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a

jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot,

amely immár hosszú ideig, hat hónapig fog ott-tartózkodni.

Éppen vasárnap jelentette be a kínai holdkutatási program egyik szakértője, hogy az ország a Csang'o-6 űrszondát 2024-ben akarja felbocsátani, hogy a Hold túlsó oldalán, a Déli-sark-Aitken-medencében gyűjtsön talajmintákat.

A 2018 decemberében útnak indított Csang'o-4 volt az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre az Aitken-medence 180 kilométer széles Von Karman-kráterében. A Csang'o szondák fontos elemei a kínai űrkutatási programnak. Ebben egy olyan szonda is szerepel, amely egy robotrover leszállását készíti elő a Marson.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!