Király a NASA!

2021.04.19. 18:00

Musk űrvállalkozása fejleszti a Holdra szálló egységet

A NASA Elon Musk cégét, a SpaceX vállalkozást bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével. Két űrhajóst visznek majd az égitestre.

Forrás: SpaceX/NASA

A 2,9 milliárd dollár, azaz 874 milliárd forint értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenek a Holdra. Ez utóbbi

előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A SpaceX az Amazon internetes áruház alapítójához, Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel, illetve a Dynetics nevű hadiipari vállalkozással versengett a megrendelésért.

🚀🖤💫 NASA Rules!! 💫🖤🚀 https://t.co/hmeGx2peZ6

„Király a NASA!” – írta Musk a Twitteren.

A NASA tájékoztatása szerint a SpaceX Starship nevű űrhajójának tágas kabinja lesz két légzsilippel, hogy az űrhajósok holdsétákat is tehessenek.

A távlati célok között szerepel egy

teljességgel újrahasznosítható felszálló- és leszállórendszer kifejlesztése a Holdra, illetve a Marsra tartó űrutazáshoz.

A tervezett misszió keretében négy űrhajóst indítanak a NASA Orion nevű űrhajójával Hold körüli pályára, ahol ketten átszállnak a leszállóegységbe, és azzal érkeznek a Föld égi kísérőjének felszínére.

A két űrhajós, akik közül a tervek szerint legalább az egyik nő lesz, nagyjából egy hétig folytat majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatér a Földre. A NASA azt tervezi, hogy az Artemis program keretében az első színes bőrű űrhajóst is elviszi a Holdra.

Közel ötven éve nem járt ember a Holdon. 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le a Hold felszínére.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!