Technikai okokra hivatkoztak

2021.05.21. 10:04

Elnapolták egy kínai teherszállító űrhajó felbocsátását

Az űrhajó, amelyet a Hosszú Menetelés-7 Y3 típusú hordozórakéta juttatott volna fel, az április 29-én felküldött, kínai Tienho (Mennyei Harmónia) űrállomás központi kabinjához szállított volna ellátmányt.

Fotós: -

Ezt jelentette be a Kínai Emberes Űrügynökség (CMSA) csütörtökön, röviddel a kilövés tervezett időpontja után.

Kínát az űrállomás főmoduljának felbocsátásakor bírálat érte amiatt, hogy hagyta ellenőrzés nélkül visszazuhanni a Föld légkörébe a modult szállító hordozórakétát.

Az űrállomásra további tíz részletben tervezik felszállítani a laboratóriumnak helyet adó, két másik modult, felszereléseket, valamint a három tagból álló legénységet.

A Global Times kínai lap által megkérdezett Vang Ja-nan, az Aerospace Knowledge című kínai űrkutatási magazin főszerkesztője szerint a felbocsátás elhalasztása mögött egyebek mellett olyan ok állhat, hogy az űrhajó fedélzetén egyes rendszerek technikai státusza nem állt összhangban a várttal, így

a kilövés biztonságának szavatolása érdekében módosításokat kellett elvégezni.

Hozzátette: az űrkutatási küldetések során gyakoriak az ilyen jellegű halasztások. „Hacsak nem sürgősségi felbocsátásról van szó, a tudósok a világ minden részén többszörösen ellenőrzik a kilövés előtti státuszt, hogy meggyőződjenek arról, minden részlet megfelel az ideális beállításoknak” – nyilatkozta a lapnak.

Kína az elmúlt években többmilliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. Két évvel ezelőtt, 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Hold túloldalára. A kínai nemzeti űrhivatal szerdán tett közzé két fotót és két videót, amelyeket a Tienven-1 kínai űrszonda készített a kínai marsjáró múlt hét végi, marsi landolásáról. Az űrszondával teljesíti Kínai az első Mars-misszióját.

A saját űrállomás kiépítése mellett Kína 2030-ig asztronautákat akar küldeni a Holdra.

Borítóképünkön a Kínai Központi Televízió adásáról készített felvételen kilővik a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétát, ami a világűrbe viszi a leendő állandó űrállomás, a Mennyei Harmónia főmodulját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában