Blue Origin űrutazás

2021.05.20. 18:00

Kiderült, mennyit fizet egy helyért az első űrturista

Alaposan felment az összeg, mert ötezerkétszáznál többen licitálnak az árverésen.

This April 24, 2015 handout photograph obtained courtesy of Blue Origin shows Jeff Bezos, founder of Blue Origin, at New Shepard's West Texas launch facility before the rocket's maiden voyage. - The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. (Photo by HO / BLUE ORIGIN / AFP) / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A legtöbbet ajánló 2,4 millió dollárt, azaz 700 millió forintnál többet csenget ki egy helyért a Blue Origin első, tízperces űrutazásán.

Jeff Bezos amerikai milliárdos űripari vállalkozása július 20-ra hirdette meg első, legénységgel tervezett űrutazását a New Shepard nevű űrhajóval. Az egyik helyre május 5-én meghirdetett árverés első fordulójában a világ 135 országából több mint 5200 ajánlat érkezett a szuborbitális űrkirándulásra.

Flying to space on a fully reusable rocket is an experience unlike any other. Bid now for the very first seat on " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NewShepard at https://t.co/7Y4The9OmR #LaunchLandRepeat pic.twitter.com/EbwusvAl5F

Az Amazon internetes óriáscég alapítójának űripari vállalkozása az MTI szerint nem közölte, hogy mekkora volt a legmagasabb ajánlat az első fordulóban, csak azt, hogy

a második forduló 1,4 millió dolláros kikiáltási árral indult.

Az online aukció június 10-ig tart, a győztes nevét június 12-én, egy élőben közvetített végső liciten teszik közzé, a bevételt az űripari vállalat fiatal tudósokat támogató alapítványa kapja.

A New Shepard indítását július 20-ra, az Apollo-11 Holdra szállásának napjára tervezik.

A kereken tíz perces úton az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra repíti az utasokat, majd visszatér a Földre.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a többi utas, és azt sem, hogy ők mekkora részvételi díjat fizetnek, de azt biztosnak látszik, hogy 200 ezer dollárnál többet.

Az űrhajó, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani;

az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

Borítóképünkön Jeff Bezos amerikai milliárdos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!