a negyedik űrhajó

2021.10.16. 11:33

Sikeresen elérték az épülő kínai űrállomást a tajkonauták

A tervek szerint az asztronauták fél évig vesznek részt az állomás építésében.

Csiucsüan, 2021. október 15. Csaj Cse-kang, Vang Ja-ping és Je Kuang-fu kínai űrhajósok (b-j) integetnek, mielőtt beszállnak a Sencsou-13 űrhajóba az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban, a Gobi-sivatagban fekvő csiucsüani (Jiuquan) űrközpontban 2021. október 15-én. A három asztronauta később sikeresen útnak indult a Föld körül keringő és épülő Tienho (Mennyei Harmónia) kínai űrállomásra, ahol a tervek szerint hat hónapot fog tölteni.

Forrás: MTI/AP/Chinatopix

Fotó: -

Sikeresen elérték szombat hajnalban a kínai űrhajósok Kína első, építés alatt álló űrállomását – jelentette be a kínai űrprogram.

A 3 fős legénység nagyjából 6,5 óra repülés után kapcsolódott össze a Tienkung űrállomás központi részével, a Tienhóval. A tajkonauták (kínai űrhajósok) a tervek szerint hat hónapot töltenek az űrállomáson, ami azt jelenti, hogy ez lesz a valaha volt leghosszabb ideig tartó kínai űrmisszió.

A Hosszú Menetelés 2F típusú rakéta által hordozott Sencsou-13 űrhajó nem sokkal éjfél után emelkedett el a Góbi-sivatag peremén található csiucsüani űrközpontból. A küldetés vezetője az 55 éves Csai Cse-kang. Vele együtt még a 41 éves Je Kuang-fu és a szintén 41 esztendős Vang Ja-ping utazott az űrbe. Vang volt a második kínai nő az űrben, a jelenlegi küldetésen pedig ő lesz az első tajkonauta, aki űrsétát hajt végre.

Lin Hszi-csieng, a kínai űrprogram igazgató-helyettese a fellövés előtt úgy nyilatkozott, hogy Kína a jövőben más országok űrhajósait is szívesen látja űrprogramjában. Lin szerint a kínai űrállomás a nemzetközi együttműködés terepe lehet, ha jövőre elkészül.

A Nemzetközi Űrállomáson 15 ország űrhajósai jártak már, de kínaiak még soha. 2011-ben az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja az együttműködést a kínai űrprogrammal.

Korábban írtuk:

Útnak indult helyi idő szerint szombaton a Tienkung (Égi Palota) kínai űrállomásra a Csiucsüan kilövőállomásról egy Sencsou-13-as űrhajó, fedélzetén három asztronautával, akik a tervek szerint fél évig vesznek részt az állomás építésében.

Az űrhajót a Kína északi részén, a Góbi sivatagban található Csiucsüanról indították útnak, helyi idő szerint szombaton, éjfél után nem sokkal (0 óra 23 perckor).

A Larga Marcha 2F nevű hordozórakéta által felbocsátott Sencsou-13-on az 55 éves Csaj Cse-kang, a 41 éves Je Kuang-fu és a szintén 41 éves Vang Ja-ping foglal helyet. Utóbbi személyében először érkezik női asztronauta a Tienkungra.

A bázis forrásai szerint a Sencsou-13 előreláthatólag szombat reggel 7 órakor érkezik meg az állomásra.

A mostani a negyedik űrhajó, amely a Tienkungra érkezik, és a második, amely legénységgel a fedélzetén, miután Kína júniusban felbocsátott egy Sencsou-12-es űrhajót, fedélzetén három asztronautával, akik szeptemberben visszatértek.

Amennyiben nem merülnek fel problémák, a mostani lesz a legtöbb idő, amelyet kínai asztronauták a világűrben töltenek.

Az űrállomás építését a tervek szerint 2022 végére fejezik be.

Borítókép: Csaj Cse-kang, Vang Ja-ping és Je Kuang-fu kínai űrhajósok (b-j) integetnek, mielőtt beszállnak a Sencsou-13 űrhajóba az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban, a Gobi-sivatagban fekvő csiucsüani (Jiuquan) űrközpontban 2021. október 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!