Tippek-trükkök

2021.10.04. 18:00

Miként helyezzük el a routert, hogy a legnagyobb sebességet kapjuk?

Nem elég jó routert venni a gyors adatátvitel érdekében: megfelelő helyre is kell tenni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az a megfelelő hely esetünkben, ahol a lehető legkevesebb akadály korlátozza az wifi adatcsomagok útját.

1. Határozzuk meg a központi helyet

Nem, ez nem azt jelenti, hogy a routert a lakás mértani közepében kell elhelyezni, mondjuk a konyhában vagy a fürdőszobában.

És semmiképpen ne tartsuk a pincében vagy a padláson.

Az az ideális hely, ahol gyakran szeretnénk jó wifi lefedettséget elérni: ha mondjuk sok időt töltünk internetezéssel a nappaliban, akkor minél közelebb (lehetőleg oda) helyezzük el, s mondjuk ne a kamrába.

2. Emlékezzünk, hogyan működik a router

Amikor próbáljuk megtalálni a tökéletes helyet,

gondolnunk kell a router útjában álló összes akadályra.

Az egyszerűség kedvéért: tekintsünk úgy a routerre, mint egy digitális postásra, ami adatcsomagokat szállít a házban-lakásban. Ezt rádióhullámok segítségével teszi, amelyek az internetet továbbítják a különböző wifi-képes eszközeinknek.

A falak, a mennyezet, a bútorok és más fizikai akadályok gyengíthetik ezeket a jeleket: kíséreljük meg feltérképezni a legkisebb ellenállás útját. Ahelyett, hogy a készüléket zsúfolt, bútorokkal teli közegben helyeznénk el, próbáljuk nyitottabb térbe tenni. Fontos, hogy minél jobban kerüljék a jelek a fémet, a téglát és a betont, mert ezek blokkolhatják a wifi jeleket.

3. Próbáljuk meg a lehető legmagasabban elhelyezni

Tehát legyen a készülék minél közelebb a kiválasztott helyiség közepéhez.

Emellett érdemes a lehető legmagasabbra szerelni.

Azért jobb, ha magasabbra helyezzük a routert, mert a rádióhullámok általában lefelé küldik a jelet. Ha letesszük, veszteségesen a padlóra lövi a készülék a wifit.

Tehetjük a falra, vagy könyvespolc tetejére. Továbbá, ha a routernek több antennája van, győződjünk meg arról, hogy nem mind ugyanabba az irányba mutatnak: döntsük különböző szögekbe.

4. Tartsuk távol más elektronikáktól.

A különböző készülékek egyedi hullámokat bocsátanak ki, amelyek zavarhatják egymást.

Ökölszabály: tartsuk a routert legalább egy méteres távolságra más eszközöktől.

Kerüljük a tévékészülékeket, bébiőröket, autóriasztókat, konyhai készülékeket, vezeték nélküli telefonokat és más Bluetooth-kompatibilis eszközöket.

A routert még nagyobb távolságra kell elhelyezni a mikrohullámú sütőtől. Utóbbi ugyanis erős 2,4 GHz-es jelet bocsát ki – hasonlót, mint egy vezeték nélküli router. (A routerek vagy 2,4 GHz-es, vagy 5 GHz-es jelet használnak, egyesek pedig mindkettőt).

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!