könnyebbség

2021.10.10. 11:27

Számítógépes algoritmus segítheti ezentúl a sebészek munkáját

A kutatók olyan algoritmust dolgoztak ki, amely a szöveteket nem károsítva kormányozza a tűt háromdimenziós, ívelt pályáján.

Surgeon wearing loupe magnify glasses inside modern operating room in hospital.Doctor in blue surgical gown suit with mask protection.Medical concept.Male asian doctor with scrub nurse team.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Peter Porrini

Az ívelt sebészeti tű testen belüli biztonságos és hatékony irányításához fejlesztettek ki innovatív számítógépes módszert az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai.

A kutatók olyan algoritmust dolgoztak ki, amely a szöveteket nem károsítva kormányozza a tűt háromdimenziós, ívelt pályáján.

Az innováció számos orvosi eljárásnál alkalmazható, például biopsziánál vagy rákos daganat lokális kezelésének célba juttatásánál, amikor a célzott hely egy csont vagy sérülékeny szövet mögött rejtőzik. Ilyen esetekben a sebészeknek komoly nehézséget jelent az anatómiai szempontból sérülékeny akadályok kikerülése, különösen, amikor egyenes tűt használnak.

Orvosi képalkotó eljárásokkal – köztük komputertomográfiával (CT) és mágneses rezonancia (MRI) segítségével – készült felvételek alapján az új algoritmus kiszámítja az optimális pályát, amelyen a tű a célszövethez megérkezik, miközben nem okoz kárt más szervekben.

Az új algoritmus tájékoztatja a felhasználót arról is, ha a kijelölt cél eléréséhez nincs lehetséges mozgási terv.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!