Ismeretlen csillag

2021.12.15. 18:00

Csodálatos kép egy fekete lyuk körüli régióról – nézze meg (videó)

Az eddigi legrészletesebb és legélesebb kép készült a Sagittarius A* nevű fekete lyuk körüli régióról.

A kutatók felfedeztek egy eddig ismeretlen csillagot a Naprendszer központjában és a csillag pályájának elemzése révén a fekete lyuk tömegére vonatkozó eddigi legnagyobb pontosságú méréseket végezték el.

Ahhoz, hogy többet megtudjunk a Tejútrendszer sötét középpontjáról, például, hogy pontosan milyen tömegű a fekete lyuk, hogy forog-e és hogy környezetében a csillagok ugyanúgy viselkednek-e, mint ahogyan az Einstein relativitáselmélete alapján várható, a legjobb, ha a csillagokat végigkövetjük a szupernagy tömegű fekete lyuk közelében elhaladó pályájukon – fejtette ki Reinhard Genzel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) közleményében.

   
Genzel és kutatócsoportja az ESO Nagyon Nagy Teleszkópja (VLT) és a Gravity nevű műszer segítségével eddig elérhetetlen pontosságú megfigyeléseket végeztek és minden eddiginél 20-szor közelebb tudtak zoomolni a régióra.
„El vagyunk ámulva a részletgazdagságtól, a fekete lyuk körüli csillagok mozgásától és számától” 

– mondta Julia Stadler, a Max Planck Asztrofizikai Intézet munkatársa.

   
Ennek köszönhetően láthatták meg a kutatók először az eddig ismeretlen, S300 nevet kapott csillagot, amely gyenge fénye miatt maradt eddig rejtve a kutatók elől.

   
Legutóbbi, március és július közötti megfigyeléseik során a tudósok a fekete lyuk közelében lévő csillagok pontos méréseire koncentráltak. Ilyen csillag az S29, amely május végén mindössze 13 milliárd kilométeres távolságban, másodpercenként 8740 kilométeres sebességgel haladt el a fekete lyuk mellett. Eddig nem figyeltek még meg olyan csillagot, amely ilyen közel, vagy ilyen gyorsan haladt volna el egy fekete lyuk mellett.

   
„Megfigyeléseink alapján a fekete lyuk tömegét, valamint a Naprendszertől való távolságát is pontosabban meg tudtuk határozni” – mondta Gernot Heißel, a Párizsi Obszervatórium munkatársa. Eszerint a Sagittarius A*  tömege a Nap tömegének 4,3 milliószorosa és a Földtől 27 ezer fényév távolságra van.

   
Minden eddiginél pontosabban sikerült megerősíteni, hogy a csillagok pályái egybevágnak Einstein relativitáselméletével.


A tudósok eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban számoltak be. Reinhard Genzel, a garchingi Max Planck Földönkívüli Fizika Intézet igazgatója 2020-ban a Sagittarius A*-ra vonatkozó kutatásaiért fizikai Nobel-díjat kapott Roger Penrose és Andrea Ghez kutatókkal megosztva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában