Drámaian közel

2021.12.16. 06:00

„Megérintette” a Napot a NASA űrszondája, majd lemerült a koronájába

Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) konferenciáján a tudósok elmondták, hogy az adatok néhány hónap alatt érkeztek be, és további hónapok teltek el az esemény megerősítéséig.

A Parker Solar Probe elnevezésű űrszonda áprilisban nyolcadik alkalommal közelítette meg a Napot, és ezt követően repült át a koronáján.

A 2018-ban indított Parker első ízben 13 millió kilométerre volt a Nap középpontjától, amikor keresztezte a Nap atmoszférája és az onnan kifelé tartó napszél közötti bizonytalan határvonalat. Az űrszonda már legalább háromszor lépett ki- és be a napkoronába. A tudósok szerint minden alkalommal zökkenőmentes volt az áthaladása.

   

„Az első és legdrámaibb alkalommal körülbelül öt óráig voltunk lent. Az öt óra nem hangzik nagy dolognak, de a Parker olyan gyorsan mozgott, hogy hatalmas távolságot tett meg ez alatt az idő alatt, ugyanis másodpercenként több mint 100 kilométeres sebességgel száguldott” – mondta el Justin Kasper, a Michigani Egyetem munkatársa.

   

A szondától kapott adatok segíthetnek a napszél eredetének megértésében, valamint abban, hogyan hevül fel és lökődik ki az űrbe. Mivel a Napnak nincs szilárd felszíne, az események a koronában zajlanak. A mágnesesen intenzív régió közeli vizsgálata

segíthet jobban megérteni a napkorona működését, ami azért is fontos, mert a napkitörések hatással vannak a földi életre is.

Az előzetes adatok arra utalnak, hogy a Parker augusztusi, kilencedik közelítése során is belemerült a koronába, de ennek megerősítéséhez további elemzésekre van szükség.

Forrás: NASA

Novemberben a szonda tizedik alkalommal közelítette meg az égitestet. A Parker egyre közelebb kerül a Naphoz és egyre mélyebbre merül a koronába, egészen a 2025-ös utolsó köréig.

   

Az űrszonda legfrissebb eredményeit az American Physical Society publikálta.

Borítóképünkön a Parker Solar Probe űrszonda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!