Erre figyeljünk fel!

2022.01.28. 06:00

Öt jel, ami személyazonosság-lopásra figyelmeztethet

Személyazonosság-lopásról akkor beszélünk, ha valaki megszerzi a személyes adatainkat és valamilyen visszaélést követ el vele.

Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték, hogyan ismerhetjük fel az identitáslopás jeleit, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket.

 

1. Indokolatlan levonások a számlánkról

Az egyenlegünk legkisebb mértékű változása is gyanúra adhat okot, ugyanis a csalók gyakran alacsony értékű próbavásárlásokkal ellenőrzik az ellopott kártyák érvényességét.

 

2. Letiltott fiókok

Ha a kibertámadóknak sikerül megszerezniük a bejelentkezési adatainkat, az első dolguk a jelszóváltoztatás lesz, hogy kizárjanak minket a saját fiókjainkból.

 

3. Hamis adó-visszatérítések

Egy másik gyakori módszer a kiberbűnözők körében, hogy adó-visszatérítésre hivatkozva próbálják megszerezni az áldozatok személyes adatait. Soha ne dőljünk be az ilyen próbálkozásoknak, hiszen a NAV-nak csak bankszámlaszámra vagy postacímre van szüksége a visszatérítések kiutalásához!

 

4. Fals orvosi számlák

Okkal gyanakodhatunk arra, hogy személyazonosság-tolvajok áldozatává váltunk abban az esetben is, ha olyan orvosi ellátásról kapunk számlát, amit sosem vettünk igénybe.

 

5. Adósságbehajtók

Ha a személyes adataink illetéktelen kezekbe kerültek, sajnos rövid időn belül számíthatunk arra, hogy adósságbehajtók jelentkeznek nálunk a kiegyenlítetlen számlákkal.

 

Az alábbi biztonsági tippek betartásával csökkenthetjük az áldozattá válás kockázatát:

 

– Mindig éljünk a többfaktoros hitelesítés lehetőségével!

 

– Használjunk erős és egyedi jelszavakat, és tároljuk ezeket jelszókezelő programokban!

 

– Minden eszközünket lássuk el megbízható biztonsági szoftverrel!

 

– Csak hivatalos áruházakból töltsünk le appokat!

 

– Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hotspotokat!

 

– Csakis HTTPS webhelyeket látogassunk!

 

– Kidobás előtt semmisítsünk meg minden olyan régi dokumentumot, ami a személyes adatainkat tartalmazza!

 

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!