Oktatás nemzetközi napján

2022.01.24. 15:20

Kolumbusz útjától a csernobili katasztrófáig

Közösen hozza el a múltat a Google Arts & Culture és az UNESCO Világemlékezet Programja az oktatás nemzetközi napja alkalmából.

Az oktatás nemzetközi napja alkalmávól az UNESCO Világemlékezet Programja (Memory of the World) egyesíti erőit a Google Arts & Culture programmal, hogy bemutassa közös múltunk emlékeit őrző feljegyzéseket, tárgyakat, térképeket.

A digitális gyűjtemény több mint 30 ország intézményének 66 darab, a Memory of the World nemzetközi nyilvántartásban szereplő emlékét gyűjti egybe, hogy elmesélje történetüket, és rávilágítson a történelem olyan kulcsfontosságú pillanataira, amelyek örökre megváltoztatták a világot.

A híres drámaíró életét és korát megörökítő Shakespeare-dokumentumok, a Kolumbusz útjait nyomon követő térképek, a közelmúlt olyan történései, mint a csernobili katasztrófa vagy a 2004-es indiai-óceáni cunami következményei – mind könnyen megtekinthetővé válnak a mai naptól az együttműködésnek köszönhetően. A gyűjteményben található kéziratok, térképek, illusztrációk, kották, monumentális faragványok, irodalmi művek, műholdképek és ősi műtárgyak mind fontos forrásai az oktatásnak és lenyűgöző ablak közös múltunkba.

Az 1992-ben alapított Világemlékezet Program – amely mától kezdve a Google Arts & Culture oldalon is elérhetővé teszi kincseit – célja, hogy megőrizze a világ emlékeit a következő nemzedékek számára.

Ezek az emlékek nemcsak egyéni, hanem közösségi identitásunknak is elemei, a dokumentációs örökség védelme pedig olyan emlékek megőrzését jelenti, amelyek a művészetek és az irodalom, a földrajz, a politika, a tudomány és a technológia, a vallás és más területeken is meghatározóvá tettek minket, mint embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!