Cserélje modernre!

2022.02.14. 12:05

Minden, amit tudni kell az állami támogatással vásárolható mobilokról

A program mai, február 14-i indulásától lehetséges az ötmilliárd forintos keretösszegű állami mobilkészülék-csereprogramban új 4G-s vagy akár 5G-s készülékre cserélni a korábbi generációs, 3G-s és 2G-s, magántulajdonú mobilokat.

A piacvezető magyar e-kereskedő, az eMAG leginkább a középkorú és idősebb ügyfelek érdeklődésére számít, számukra gyűjtött össze minden fontos információt a modernizációs támogatás igénybevételének mikéntjéről.

A régebbi, kizárólag 2G vagy 3G hálózatokon működőképes mobiltelefonok cseréje azért válik aktuálissá, mert a hazai mobilszolgáltatók 2023-ra kivezetik 3G szolgáltatásaikat, mivel arányaiban nagyon kevés eszköz használja ezeket. A 3G-lekapcsolást követően az e hálózatok működtetésére fenntartott rádiófrekvenciákat modernebb, a sávokat több felhasználót kiszolgálni képes, gyorsabb átvitelt biztosító 4G/5G szolgáltatások nyújtására lehet majd használni.

A 3G-s mellett 2G-s készülékek cseréjére is igénybe vehető az állami támogatás, hiszen az ilyen készülékek gyakorlatilag alkalmatlanok digitális szolgáltatások használatára. 2G-n mobiltelefonálni ezt követően is lehetséges lesz.

„A készülékcseréhez állami támogatást legfeljebb bruttó 120 ezer forint értékű készülékre lehet igényelni, a feltételeknek az eMAG kínálatában közel húsz gyártó mintegy százhúsz-féle készüléke felel meg, amelyek közül csaknem harminc modell nem csak a 4G-vel, de már az 5G-vel is kompatibilis. Sok érdeklődőre számítunk, hiszen az eMAG-tól vett készülékek kártyafüggetlenek, tehát bármilyen szolgáltató SIM-kártyájával használhatók a későbbiekben, és hűségidőt sem kell vállalni rájuk, noha részletfizetésre mi is lehetőséget adunk áruhitel révén” – mondta el Várkonyi Balázs, az eMAG ügyvezetője.

Meddig tart a 2G/3G készülékcsere-program?

A program 2022. február 14-én indul, és a támogatásra rendelkezésre álló, összesen ötmilliárd forintos keretösszeg kimerüléséig lehet igényelni a támogatást, ami ügyfelenként bruttó 20 ezer forintos támogatásokkal számolva negyedmillió készülék beszerzésére biztosít keretet. A modernizációs támogatás keretében csak a programba regisztrált kereskedőknél, így az eMAG-nál is lehet új mobiltelefont vásárolni.

   • 2022. február 14. és 2022. május 8. között, a program első szakaszában csak 3G-s befogó mobiltelefon készülékeket lehet beváltani

   • 2022. május 9. és 2022. július 17. között, a második szakaszban már egyaránt lehet pályázni 3G és 2G készülékekkel is

Kik és milyen feltételekkel vehetnek részt a 2G/3G készülékcsere-programban?

A telefoncsere programban kizárólag magyar állampolgársággal (magyarországi lakhellyel) rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe az állami támogatást, személyenként egy darab készülékre. További feltétel, hogy a pályázóknak rendelkezniük kell olyan működőképes 2G/3G készülékkel, amelyhez tartozik hazai szolgáltatónál kötött feltöltőkártyás vagy havidíjas mobilelőfizetés, illetve az ehhez tartozó SIM-kártya, amellyel 2021. július 1. és 2021. december 31. között bármikor bonyolítottak hanghívást valamelyik hazai mobilszolgáltató 2G vagy 3G mobilhálózatán (ezt a készülék IMEI száma alapján tudja leellenőrizni a támogatási programot bonyolító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség a hazai mobilszolgáltatókkal együttműködésben).

Fontos, hogy a pályázónak azt is vállalnia kell, hogy  a támogatásra jogosító régi készülékéről – a SIM kártya nélkül – a gyári beállítások visszaállításával minden személyes adatot letöröl, majd a készüléket leadja a kereskedőnek (például az eMAG-nak) megsemmisítésre az új készülék megvásárlásakor.

Hogyan derítsük ki, hogy 2G/3G-s-e a mobilunk?

Érdemes a készülék mobilhálózatra való kapcsolódását jelző ikonokat nézni (okostelefon esetében akkor, ha nincs kapcsolódva a készülék az otthoni wifihálózatra): ha lakott területen is csak 2G és 3G felirat olvasható, nem pedig LTE, 4G vagy 5G, akkor feltehetően ez utóbbi technológiákat nem támogatja a készülék. Az ellenőrzés módjáról részletesen a hírközlési hatóság (NMHH) által működtetett Netrefel.hu oldalon található részletes segítség, ezen az oldalon összegyűjtötték a leggyakoribb itthon használt 2G és 3G készülékeket is.

Milyen mobilokat lehet állami támogatással vásárolni?

Kizárólag új, 4G vagy 5G technológiát, illetve a VoLTE nevű, 4G-s beszédhívási technológiát támogató mobilkészülék beszerzéséhez nyújtható támogatás, amelynek bruttó fogyasztói ára legfeljebb 120 ezer forint lehet. 2022. február 14-étől az eMAG.hu-n is listázhatók lesznek a modernizációs támogatás keretében megvásárolható készülékek.

Milyen összegű támogatást lehet igényelni az új készülékre?

Az igényelhető támogatás maximális összege bruttó 20 ezer forint, amelyet legfeljebb bruttó 120 ezer forint értékű készülékekre lehet beváltani. Amennyiben a megvásárolni kívánt új készülék fogyasztói ára kevesebb mint bruttó 20 ezer forint, akkor a támogatás teljes összege a mobilkészülék bruttó listaára (tehát például egy bruttó 15 ezer forintos készülékre bruttó 15 ezer forint támogatást lehet igényelni).

Milyen iratokat kell bemutatni, ha valaki modernizációs támogatás keretében vásárolna mobiltelefont?

Valamilyen személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány vagy kártyaformátumú vezetői engedély vagy útlevél), és lakcímkártya bemutatására is szükség van a jogosultság ellenőrzéséhez.

Lehet online rendelni készülékcsere-támogatással készüléket az eMAG-tól?

A mobilkészülék-csereprogram keretein belül a támogatás kizárólag személyesen, az eMAG üzleteiben váltható be, azonban az eMAG.hu oldalon keresztül előzetes online rendelést ez esetben is le lehet adni a feltételeknek megfelelő készülékre. Ilyen esetben az átvételi módnak eMAG üzletet kell választani, a fizetési módnak pedig üzletben történő fizetést kell választani.

Lehetséges részletre vásárolni készülékcsere-támogatással mobiltelefont az eMAG-nál?

A készülék üzletben való átvétele során az állami készüléktámogatáson felüli részt ki lehet fizetni készpénzzel, bankkártyával, eMAG voucherrel vagy áruhitel igénylésével egyaránt.

Hogyan zajlik majd az eMAG-nál a készülékvásárlás a modernizációs támogatás keretében?

Az eMAG magyarországi üzleteiben, személyesen lehet a készülékcsere-támogatási program kereteiben belül támogatott vásárlást elvégezni. Mivel mostanra már az Extreme Digital összes hazai üzlete kétmárkásként működik, az ezekben az üzletekben dolgozó eMAG-os munkatársaknál is lehet vásárolni.

A kedvezmény igénylése/beváltása során szükség van a működőképes állapotú és paraméterekkel bíró régi készülék mellett személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmányra (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély, útlevél) és lakcímkártyára.

Az eMAG munkatársai a kormányzati program weboldalán keresztül végzik a vásárlók regisztrálását: mivel ezen keresztül az elbírálás azonnal megtörténik, ha a jogosultság fennáll, és az adott modell helyi raktáron van, a vásárló azonnal meg is vásárolhatja és haza is viheti a készülékét a támogatással csökkentett áron.

Ha a támogatással megvásárolni kívánt készülék nem lenne az adott üzlet készletén, megrendelik azt, a regisztrációt pedig elegendő akkor megejteni, ha beérkezik a telefon, és a vásárló eljön átvenni azt.

Lehetséges más – például nagyszülők – nevében eljárva támogatással vásárolni új mobiltelefont?

Amennyiben rokon vagy ismerős régi készülékét szeretnénk a támogatási program keretében lecserélni, ezt megfelelően kitöltött és aláírt meghatalmazás birtokában lehet megtenni, amelynek formanyomtatványát az eMAG honlapjáról lehet letölteni. Ez esetben is szükség van a személyesen eljáró vásárló személyazonosságának igazolására  és a lakcímkártyára is.

Hogyan lehet gyorsítani az ügyintézést?

2022. február 14-től a pályázók online előregisztrálhatnak a Mobilkészülékcsere-támogatási program hivatalos oldalán, ahol egy webes űrlapon keresztül otthonról is kényelmesen megadhatják majd a szükséges adataikat, így azt az eMAG üzletben az ügyintézőnek már nem kell manuálisan elvégeznie.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!