Űrparancsnokságok

2022.03.22. 14:37

Mint az amerikaiak: űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália

Amerikai mintára űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália, hogy biztosítsa helyét a világűrben - jelentette be kedden a canberrai kormány.

„A világűr egyre zsúfoltabb és már most is vitatott, nem utolsósorban azért, mert a verseny és a konfliktus között a határok egyre inkább elmosódnak” – közölte Peter Dutton védelmi miniszter.

   
A politikus az ausztrál légierő előtt tartott beszédében kifejtette, hogy 
az űr „ebben az évszázadban katonai szempontból még fontosabbá válik”.A hadsereg új fegyverneme – amelyet „űrparancsnokságnak” neveznek majd – a kezdeti szakaszban szerény mértékű lesz – mondta a miniszter, anélkül, hogy számadatokat közölt volna a projektről.


Hangsúlyozta, hogy az új ügynökség célja fellépni Kína és Oroszország katonai ambíciói ellen a világűrben, valamint minden olyan ország ellen, amely „a világűrt elfoglalandó és nem pedig megosztandó területnek tekinti”.

   
Az űrparancsnokságot Cath Roberts légi altábornagy – vezeti majd, aki az ausztrál hadsereg, a haditengerészet és a légierő tagjaiból, valamint magánpartnerekből álló csapatot fog felügyelni.

   
Az ausztrál konzervatív kormány a választások előtt a hadsereg fejlesztését tette prioritássá. Scott Morrison kormányfő március 10-én bejelentette, hogy az ausztrál védelmi erők létszáma 18 500 fővel nő, és 80 ezres lesz. A létszámnövelés költsége mintegy 38 milliárd ausztrál dollár.


Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!