Francia bíróság ítélete

2022.03.29. 18:06

Visszaélt a mobilalkalmazások fejlesztőivel a Google

A párizsi kereskedelmi bíróság a fejlesztőkkel szembeni visszaélésszerű kereskedelmi gyakorlata miatt kétmillió euróra büntette az AFP francia hírügynökség jelentése szerint.

A Google-nek emellett három hónapon belül módosítania kell forgalmazási szerződésének hét pontját is.A vállalatot 2018-ban idézte bíróság elé a francia fogyasztóvédelmi és versenyhivatal, mert külön tarifákat határozott meg a legnépszerűbb francia start-upok számára, hogy a platformjain értékesíthessék alkalmazásaikat. A versenyhivatal egyúttal kifogásolta, hogy 
a Google egyoldalúan módosíthatta a szerződéseket.   Az Apple-t is bíróság elé citálták hasonló gyakorlat miatt, de abban az ügyben még nem született döntés.

   
A bíróság hétfői döntésében úgy ítélte meg, hogy a Google érdemi tárgyalás nélkül döntött forgalmazási megállapodásának kifogásolt pontjairól.

   
A 2015. május 5. és 2016. július 2. közötti időszakban keletkezett szerződési előírásokkal megpróbálták egyenlőtlen helyzetbe kényszeríteni az alkalmazásfejlesztőket, miközben jelentős egyensúlytalanság volt a szerződő felek jogai és kötelezettségei között - indokolta döntését a bíróság.

   
Az egyik kifogásolt szerződési kitétel például előírta, hogy a fejlesztők a Google által meghatározott ártartományban értékesítsék alkalmazásaikat, miközben az óriáscég minden eladás után harminc százalékos jutalékot vett fel.

   
A Google azzal érvelt, hogy 
az Android és a Google Play több lehetőséget nyújt az alkalmazásfejlesztőknek, mint bármely más platform,és jóval szélesebb közönséget érhetnek el általuk. Az amerikai óriáscég megjegyezte: a bíróság által kifogásolt pontok közül már többet módosított, és a kisebb fejlesztők, valamint az előfizetők esetében nemrég a jutalékot is csökkentette.

Címkék#Google

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában