Most nyilvánosságra került

2022.04.14. 06:00

Földközelben robbant az idegen rendszerből érkezett objektum

Idegen rendszerből származott egy 2014-ben Pápua Új-Guinea felett felrobbant objektum.

Az amerikai kormány már évek óta tudott a titokzatos látogató létezéséről, az információkat azonban titkosították. Ezen adatok egy részét hozták most nyilvánosságra – írja a Live Science tudományos portál a Vice.com magazinra hivatkozva.

Az objektum egy kisebb, 0,45 méter átmérőjű meteor volt. Ez első olvasatra nem számít túlzottan érdekesnek,
csakhogy az égitest több mint 210 000 kilométer per órás sebességgel lépett a Föld légkörébe.
A Naprendszerben „őshonos” meteorok közel sem ilyen gyorsak, nagyon úgy néz ki, az objektum egy másik rendszerből származott.

Egy 2019-ben készített tanulmány részletesen foglalkozott az esettel, többek között vizsgálták az égitest sebességét és pályáját is. A szakértők ezek alapján arra jutottak, hogy az objektum 99 százalékos eséllyel a Naprendszeren kívülről származik. A meteor vélhetően egy távoli bolygórendszer belsejében jöhetett létre, vagy egy olyan csillag közelében születhetett, ami a Tejútrendszer egy sűrűbb régiójában található. A kutatást mindenesetre akkor független szakértők nem ellenőrizték, és tudományos folyóiratban sem jelent meg, mivel az adatok egy jelentős részét az amerikai kormány titkosította - hívja fel a figyelmet az Origo.

Az amerikai űrparancsnokság (USSC) kutatói most igazolták a korábbi eredményeket, az ezzel kapcsolatos dokumentumot John E. Shaw, a szervezet parancsnokhelyettese osztotta meg Twitteren.

A most nyilvánosságra hozott adatok azt jelentik, hogy a 2014-ben megfigyelt meteor az első csillagközi objektum, amit a naprendszerben észleltek.

Az elsőség korábban az Oumuamua néven ismert objektumot illette, amit 2017-ben fedeztek fel. A hírhedt, szivar formájú képződményről a mai napig nem tudják megmondani, pontosan mi lehetett; egyesek aszteroidának, mások üstökösnek vélik, de akadnak olyanok is, akik szerint egy idegen űrhajó tette tiszteletét a Naprendszerben.
Fontos különbség ugyanakkor, hogy míg az Oumuamua a Földtől távol haladt el, addig a 2014-es objektum belépett a bolygónk légkörébe, és ott szétrobbant.
A korábbi tanulmány egyik írója, a Harvard Egyetem elméleti asztrofizikusa, Amir Siraj szerint könnyen elképzelhető, hogy egyes darabok túlélhették az égitest megsemmisülését, és most a Csendes-óceán mélyén nyugszanak. Bár ezeket nagyon nehéz lenne megtalálni, Siraj úgy véli, egy expedíció keretében megkereshetnék az elveszett törmeléket.

Ha sikerülne felkutatni az objektum darabjait, azzal az emberiség első ízben tenne szert csillagközi térből származó anyagra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!