Tudományosan igazolt

2022.05.17. 15:11

Csökkenti a depressziót és a szorongást egy hét szünet a közösségi médiából

Egy frissen publikált kutatás szerint mindössze egyhetes szünet jelentősen javítja az egyén általános közérzetét, nagy mértékben csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, segít az embereknek mentális egészségük helyreállításában.

A kutatás eredményeit a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking tudományos folyóiratban tették közzé. A Bath-i Egyetem kutatócsoportja által végzett reprezentatív vizsgálat résztvevői körülbelül kilenc órát szabadítottak fel a hetükből, amelyet egyébként az Instagram, a Facebook, a Twitter és a TikTok görgetésével töltöttek volna.

Az egy hetes teszt után 

a továbbra is közösségi oldalakat böngésző kontrollcsoporthoz képest kiugró javulást tapasztaltak az önmegtartóztatók körében közérzet, depresszió és szorongás terén, ami a rövid távú előnyt igazolja.

A kutatócsoport egy hétnél hosszabb ideig is szeretné nyomon követni az embereket, hogy kiderüljön, hogy az előnyök megmaradnak-e az idő múlásával. Ha igen, akkor a jövőben a módszer a mentális egészség kezelését segítő klinikai lehetőségek sorába illeszthető lenne.

Az elmúlt 15 évben a közösségi média alapvetően megváltoztatta a kommunikációnkat. Az Egyesült Királyságban a kutatócsoport adatai szerint a közösségi médiát használó felnőttek száma a 2011-es 45 százalékról 2021-re 71 százalékra nőtt. A 16-44 évesek körében már 97 százalékuk használja a közösségi médiát, és a görgetés a leggyakrabban végzett online tevékenységük lett.

A depresszió alapvető jellemzője a „mélyponton levés” érzése és az örömvesztés, a szorongás jellemzője pedig a túlzott és kontrollálatlan aggodalom. A jóllét az egyén pozitív érzelmeinek, érzéseinek, hangulatainak szintjére, az élettel való elégedettségre és a céltudatosságra utal.

Minden hatodik ember gyakran küzd mentális egészségügyi problémákkal, szorongással vagy a depresszióval.

A kutatók a vizsgálat alatt képernyőhasználati statisztikák segítségével ellenőrizték, hogy az egyének betartották-e a szünetet. Dr. Jeff Lambert vezető kutató kifejtette a The Daily Guardiannak:

„A közösségi média állandó görgetése annyira általánossá vált, hogy sokan közülünk szinte gondolkodás nélkül teszik ezt az ébredésüktől egészen addig, amikor este lehunyják a szemüket.”

„(...) a közösségi média használata hatalmas méreteket ölt, és egyre nagyobb aggodalmak merülnek fel a mentális egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Ezzel a vizsgálattal azt akartuk kideríteni, hogy vajon ha egyszerűen csak arra kérjük az embereket, hogy tartsanak egy hét szünetet, az vajon hozhat-e mentális egészségügyi előnyöket.”

Sok résztvevőnk számolt be a közösségi médiától való távolmaradás pozitív hatásairól: javult a hangulatuk és összességében csökkent a szorongásuk. Ez azt sugallja, hogy már egy kis szünet is jótékony hatással lehet.

„Természetesen a közösségi média az élet része; sokaknak nélkülözhetetlen része annak, hogy kik ők és hogyan érintkeznek másokkal. De ha valaki sok időt tölt görgetéssel, érdemes lehet csökkenteni a használatot, hátha az segít.”

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!